Kendelse af 04-08-2014 - indlagt i TaxCons database den 06-09-2014
Indkomståret 2009
SKAT har forhøjet indkomsten for din
restaurationsvirksomhed med 189.422 kr.
Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen med 72.000 kr. til 117.422 kr.
SKAT har forhøjet indkomsten for din
servicevirksomhed med 140.735 kr.
Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Indkomståret 2010
SKAT har forhøjet indkomsten vedrørende ikke
oplyst løn fra dit selskab med 247.217 kr.
Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
SKAT har forhøjet indkomsten for din
servicevirksomhed med 496.086 kr.
Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Indkomståret 2011
SKAT har forhøjet indkomsten vedrørende ikke
oplyst løn fra dit selskab med 916.733 kr.
Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
SKAT har forhøjet indkomsten for din
servicevirksomhed med 311.019 kr.
Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Faktiske oplysninger
Du har været registreret med selvstændig virksomhed i perioden 8. april 2004 til den 31. maj 2009 med CVR-nr. [...1], virksomheden [virksomhed1], som havde branchekode for værtshuse og diskoteker.
Du har haft printselvangivelse for indkomstårene 2010 og 2011, og der er efter det oplyste fra SKAT ikke angivet moms eller skat ud over de almindelige indberettede oplysninger.
SKAT har indkaldt og gennemgået virksomhedens kontoudtog fra [finans1] og har erfaret, at der har været indsætninger på virksomhedens bankkonto efter lukning af [virksomhed1]. SKAT har forhøjet indkomsten med summen af disse indsætninger.
SKATs afgørelse
SKAT har forhøjet indkomsten med 189.422 kr. for indkomståret 2009. SKAT har konstateret, at der hverken er afregnet skat eller moms af indsætningerne, som stammer fra dankortterminalen efter den 31. maj 2009.
Du har ikke reageret på SKATs henvendelser, og på den baggrund har SKAT forhøjet indkomsten skønsmæssigt ud fra indsætningerne på bankkontoen, hvor der er indsat 236.778 kr. Den skattepligtige indkomst er derfor forhøjet med 80 pct. heraf, idet de resterende 20 pct. er anset for at udgøre moms.
Det har ikke været muligt for SKAT at opgøre virksomhedens kontante salg, da du ikke har reageret på indkaldelsen af materiale.
Din opfattelse
Din repræsentant har principalt fremsat påstand om, at forhøjelsen skal nedsættes til 0.
Repræsentanten har subsidiært fremsat påstand om, at SKATs skøn skal nedsættes til et lavere beløb. Skønnet er aldeles urimeligt og fastsat på et åbenbart forkert grundlag.
Det beror på en fejl, at virksomheden skulle være ophørt pr. 31. maj 2009. Det fremgår således af kontoudtog nr. 23 og frem, at der eksempelvis er betalt husleje, forpagtningsafgift og leasingydelse for leasing af køkken helt frem til ultimo november 2009.
Der er også en lang række yderligere indtægter i virksomheden ud over dankort indbetalinger, der understøtter, at du har drevet virksomheden frem til ultimo november 2009.
Du har dermed fortsat virksomheden [virksomhed1] frem til den 28. november 2009.
Virksomhedens resultat er selvangivet korrekt ved indlevering af selvangivelsen for indkomståret 2009.
Det var din daværende revisor, som udarbejdede din selvangivelse for 2009. Revisoren indregnede naturligvis resultatet fra [virksomhed1], der var din primære beskæftigelse, ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.
Til støtte for den subsidiære påstand har repræsentanten anført, at SKAT har fastsat forhøjelsen til 80 pct. af indbetalingerne på 236.778 kr., mens 20 pct. af beløbet udgør moms. SKAT har dermed set helt bort fra, at du ubestrideligt har afholdt væsentlige omkostninger til husleje, løn, forpagtningsafgift og leasing af køkken i den tilsvarende periode.
Disse udgifter er helt sædvanlige driftsudgifter, der i sagens natur bør fradrages ved fastsættelsen af et eventuelt skøn. Skønnet skal derfor tilsidesættes af Landsskatteretten.
Landsskatterettens afgørelse
Al indkomst er som udgangspunkt skattepligtig. Det fremgår af statsskattelovens § 4. Skatteydere skal selvangive deres indkomst og kunne dokumentere deres indtægts- og formueforhold. Det følger af skattekontrollovens § 1 og § 6. Erhvervsdrivende skal indgive et skattemæssigt årsregnskab i overensstemmelse med de regler, skatteministeren har fastsat. Det fremgår af skattekontrollovens § 3.
Regnskabet skal være udarbejdet på grundlag af en løbende bogføring, herunder et ført og afstemt kasseregnskab.
Kravene til regnskabet fremgår af mindstekravsbekendtgørelsen for mindre virksomheder (bekendtgørelse nr. 594 af 12. juni 2006), bogføringsloven (lovbekendtgørelse nr. 648 af 15. juni 2006) og årsregnskabsloven (lovbekendtgørelse nr. 647 af 15. juni 2006).
Hvis regnskabet ikke opfylder kravene, eller nogen vægrer sig ved at efterkomme en begæring om indsendelse af materiale til SKAT efter skattekontrollovens § 6, stk. 1 eller 2, jf. stk. 6, finder § 5, stk. 3, tilsvarende anvendelse, og indkomsten kan fastsættes skønsmæssigt. Det fremgår af skattekontrollovens § 6, stk. 7 og § 5.
Virksomhedens har ikke indsendt sit regnskabsmateriale til SKAT, som derfor har været berettiget til at ansætte indkomsten skønsmæssigt.
Det fremgår af bankkontoudskrifter fra [finans1] vedrørende [virksomhed1] for konto nr. [...34], at der er en række indbetalinger via dankort efter den 31. maj 2009. SKAT har opgjort en liste over disse indsætninger, og Landsskatteretten kan tiltræde, at disse indsætninger udgør skattepligtig omsætning i virksomheden.
Det er ikke dokumenteret, at der har været afholdt udgifter. Et opslag på Danmarks Statistik viser, at der i gennemsnit har været en bruttoavance på 61,9 pct. for restauranter i indkomståret 2009. Landsskatteretten indrømmer på den baggrund skønsmæssigt fradrag for udgifter svarende til 38 pct. således:
Tekst | Beløb |
Forhøjelse ifølge SKAT, bankindsætninger | 189.422 kr. |
Skøn over vareforbrug, 38 pct. | -71.980 kr. |
Virksomhedens resultat | 117.442 kr. |
Landsskatteretten nedsætter på den baggrund forhøjelsen skønsmæssigt med 72.000 kr. vedrørende dette punkt.
Faktiske oplysninger
Du er registreret som direktør i selskabet ”[virksomhed2] ApS”, for hvilket SKAT har indkaldt regnskabsmateriale, og hvor der ikke har været anden direktion eller ansatte. Der er ifølge oplysninger på cvr.dk tale om et vikarbureau. Der er ikke reageret på indkaldelsen, hvorfor SKAT på baggrund af kontoudtog fra [finans1] og [finans2] har opgjort indtægter og udgifter i selskabet.
SKAT har for selskabet udarbejdet en sagsfremstilling, hvoraf det fremgår, at overskud af virksomhed er beregnet på baggrund af selskabets momstilsvar til 2.502.907 kr.
SKAT har konstateret, at selskabets bankkonto er tømt for likvider, hvorfor der er udarbejdet et regneark med de foretagne hævninger. SKAT har anset, at selskabet har haft lønudgifter med 2.502.907 kr., hvorefter selskabets resultat udgør 0 kr.
For en del af udbetalingerne fra bankkontoen har SKAT kunnet identificere beløbsmodtagerne, men for den resterende del har SKAT anset, at der er tale om løn til dig.
SKATs afgørelse
SKAT har forhøjet indkomsten med 247.217 kr. i indkomståret 2010 og 916.733 kr. i indkomståret 2011 vedrørende yderligere løn.
Du har været den eneste direktør i selskabet ”[virksomhed2] ApS”, og du har ikke selv kunnet forestå alt det foretagne arbejde i selskabet. Hævninger på selskabets bankkonto, der udgør 6.000 kr. og 15.000 kr. eller delelige med disse beløb, anses for at være løn til ansatte, hvoraf der ikke er indeholdt skatter og afgifter.
SKAT har endvidere konstateret, at flere beløb er erhvervsmæssigt relaterede, og andre beløb er henført til andre bankkonti.
De tilbageværende hævninger er anset for at være løn til dig, da du som eneste tegningsberettigede i selskabet også har været det eneste direktionsmedlem og ansatte. Hævningerne er blandt andet kontante hævninger på andre beløb end de ovenfor anførte, veksling til anden valuta, rejseudgifter, benzin og dagligvarer, restaurationsbesøg, tøj, køb hos [virksomhed3], på auktionshus med mere.
Du har ikke tidligere selvangivet disse ydelser fra ”[virksomhed2] ApS”, hvorfor din indkomst er forhøjet med hævningerne, som anses for at være løn til dig.
Der er henvist til SKM2010.292, hvor Landsskatteretten fandt, at der havde været yderligere omsætning i et selskab, og anså den yderligere omsætning for at udgøre løn.
Din opfattelse
Din repræsentant har fremsat påstand om, at forhøjelserne af indkomsten skal nedsættes til 0.
Selskabet ”[virksomhed2] ApS” blev stiftet den 31. august 2010 af [person1], idet du samme dag indtrådte som direktør i selskabet. Du indtrådte imidlertid alene som direktør af formelle omstændigheder, idet du havde oparbejdet en større spillegæld til en række unavngivne personer, hvilket pressede dig til at indtræde som formel direktør og ejer, idet de pågældende ikke selv længere havde mulighed for at etablere selskaber.
Du har således aldrig haft reel rådighed over selskabets konto, og har under ingen omstændigheder oppebåret de indtægter, som SKAT har forhøjet indkomsten med.
SKAT har foretaget denne skønsmæssige forhøjelse af indkomsten udelukkende på baggrund af indbetalinger, der er foretaget til selskabets konti fratrukket skønsmæssigt fastsatte erhvervsmæssige udgifter svarende til 10 pct. af indbetalingerne.
En skønsmæssig forhøjelse vedrørende udeholdt omsætning svarende til 90 pct. af indbetalingerne er aldeles urimelig og fastsat på et åbenbart forkert grundlag. I denne sammenhæng svarer forhøjelsen til, at selskabet skulle have oppebåret en overskudsgrad på 90 pct.
Imidlertid var den gennemsnitlige overskudsgrad for en rengøringsvirksomhed henholdsvis 3,3 pct. i 2009 og 4,1 pct. i 2010, jf. udskrifter fra Danmarks Statistik.
Det kan således konstateres, at en omkostningsprocent på 10 ligger milevidt fra det sædvanlige omkostningsniveau, der er i sammenlignelige virksomheder, og de skønsmæssige forhøjelser skal tilsidesættes af Landsskatteretten.
Landsskatterettens afgørelse
Al indkomst er som udgangspunkt skattepligtig. Det fremgår af statsskattelovens § 4. Skatteydere skal selvangive deres indkomst og kunne dokumentere deres indtægts- og formueforhold. Det følger af skattekontrollovens § 1 og § 6.
Under mødet med Skatteankestyrelsens sagsbehandler oplyste du blandt andet, at du har betalt forpagtningsafgift og udgifter til inventar m.v. uden at få anerkendt fradrag for disse udgifter. Det blev aftalt, at du skulle fremkomme med bogføringsmateriale i det omfang, det kunne lade sig gøre at fremskaffe dette. Der er dog ikke indsendt yderligere materiale.
Der er tale om en vikarvirksomhed, og den primære udgift vedrører derfor arbejdskraft. Landsskatteretten kan på den baggrund tiltræde, at SKAT har anset udgifterne i virksomheden for at udgøre løn, og derfor udelukkende har anerkendt fradragsberettigede udgifter til løn. På den baggrund stadfæster Landsskatteretten afgørelsen vedrørende dette punkt.
Faktiske oplysninger
SKAT har gennemgået bankkontoudtog fra [finans1] og [finans2] vedrørende din servicevirksomhed. Det er på den baggrund konstateret, at der har været indsætninger på bankkonti, som ikke er medregnet ved opgørelse af omsætningen.
Det fremgår af indsætningerne blandt andet, at der er påført fakturanummer og navn på indbetaler. Fakturaerne fremgår endvidere af bilagsmaterialet.
SKATs afgørelse
SKAT har forhøjet indkomsten for indkomståret 2009 med 140.735 kr., for indkomståret 2010 med 496.086 kr. og for indkomståret 2011 med (269.536 kr. + 41.483 kr.) i alt 311.019 kr.
SKAT har anset indsætninger på din konto for at være betaling af ydelser, blandt andet fordi der er indhentet krydsbilag fra steder, hvor dine virksomheder ”[virksomhed2] ApS” og ”[virksomhed4]” har udført service.
Indsætningerne vedrører blandt andet betalinger for arbejde udført for ”[virksomhed2] ApS”, hvor afregning er sket til din bankkonto.
Endelig bærer de fleste indsætninger på din konto oplysninger om fakturanummer og hvem der har indbetalt.
SKAT har skønsmæssigt indrømmet fradrag for erhvervsmæssige udgifter med 10 pct.
Ved gennemgang af indbetalinger til selskabet ”[virksomhed2] ApS” har SKAT beregnet, at 35 pct. af indbetalingerne er medgået til løn til dig, hvilken fordelingsnøgle ligeledes er anvendt i nærværende tilfælde.
Din opfattelse
Der henvises til ovennævnte punkter vedrørende din opfattelse.
Landsskatterettens afgørelse
Der henvises til statsskattelovens § 4.
Det fremgår af bankkontoudskrifter fra [finans2] og [finans1], at der er indsat penge på dine bankkonti efter afmelding af virksomhed. Der er ikke angivet moms eller virksomhedsindtægter men indsætningerne vedrører blandt andet betaling for arbejde udført for ”[virksomhed2] ApS”, hvor afregning er sket til dine bankkonti.
Landsskatteretten kan tiltræde, at der er tale om skattepligtige indsætninger, ligesom der er beregnet 35 pct. af indbetalingerne, som løn til dig. De samlede indsætninger er herefter skattepligtige således:
Tekst | 2009 | 2010 | 2011 |
Samlede bankindsætninger, [finans1] | 596.822 kr. | 1.574.876 kr. | 131.692 kr. |
Moms heraf, 20 pct. | -194.722 kr. | -157.488 kr. | -13.169 kr. |
Omsætning ekskl. moms | 402.099 kr. | 1.417.388 kr. | 118.524 kr. |
[finans1], 35 pct. til indehaveren | 140.735 kr. | 496.086 kr. | 41.483 kr. |
Samlede bankindsætninger, [finans2] | 855.670 kr. | ||
Moms heraf, 20 pct. | -85.566 kr. | ||
Omsætning ekskl. moms | 770.104 kr. | ||
[finans2], 35 pct. til indehaveren | 269.536 kr. |
Du har ikke dokumenteret eller i tilstrækkelig grad sandsynliggjort, at SKATs opgørelse er foretaget på et fejlagtigt grundlag eller er åbenbart urimelig.
Landsskatteretten stadfæster herefter afgørelsen vedrørende udeholdt omsætning fra servicevirksomheden.