Kendelse af 14-12-2014 - indlagt i TaxCons database den 02-01-2015
Klagepunkt | Skatteankenævnets afgørelse | Din opfattelse | Landsskatterettens afgørelse |
Indkomståret 2009 | |||
Fradrag for avishold | 0 kr. | 2.268 kr. | 0 kr. |
Fradrag for arbejdsværelse | 0 kr. | 76.315 kr. | 0 kr. |
Indkomståret 2010 | |||
Fradrag for arbejdsværelse | 0 kr. | 45.890 kr. | 0 kr. |
Fradrag for gruppeliv | 0 kr. | 3.174 kr. | 0 kr. |
Klageren har siden 8. januar 1997 drevet konsulentvirksomheden [virksomhed1] som personlig virksomhed. Virksomheden beskæftiger sig med computerprogrammering og rådgivning. Virksomheden har ingen ansatte. Virksomheden drives fra den private bopæl, [adresse1], [...], [by1]. Det er oplyst, at beboelsen udgør 135 m2, og at kontoret, hvorfra virksomheden drives, er på 30 m2.
Avishold
Det er oplyst, at klageren på virksomhedens vegne abonnerer på avisen [...]. Klagerens repræsentant har oplyst, at det er nødvendigt for virksomhedens drift, at klageren holder sig fagligt orienteret, og at [...] er særligt forretningsorienteret med [...]. Avisholdet anses derfor for et nødvendigt arbejdsredskab.
Fradrag for arbejdsværelse i egen bolig
Virksomheden lejer et værelse i klagerens ejendom. Der er fremlagt 2 lejekontrakter, hvoraf det fremgår, at virksomheden har betalt en månedlig leje til klageren på 6.360 kr. i 2009 og 3.825 kr. i 2010.
Klageren har ikke selvangivet den modtagne lejeindtægt i hverken 2009 eller 2010. I virksomhedens regnskaber er der fratrukket betalt husleje med 76.315 kr. i 2009 og 45.890 kr. i 2010. SKAT har ikke godkendt fradrag for den selvangivne udgift til kontorleje.
Klagerens repræsentant har oplyst, at anvendelsen af arbejdsværelset har medført øgede udgifter til el og varme. Det er oplyst, at udgiften til el udgjorde 8.718 kr. i 2009 og 10.800 kr. i 2010. Udgiften til naturgas udgjorde 34.155 kr. i 2009 og 29.680 kr. i 2010.
Klagerens repræsentant har endvidere oplyst, at arbejdsværelset ikke kan anvendes til private formål, da det anvendes erhvervsmæssigt i et ikke ubetydeligt omfang. Det er oplyst, at der i værelset er et stort IT-udstyr, mapper, skrivebord, stol og reoler.
Der er for Landsskatteretten fremlagt billeder af kontoret. De fremlagte billeder viser et mindre værelse, som er indrettet som kontor med en iPad/tablet og en pc på et lille bord, en kontorstol, en mindre reol med mapper og et lavt møblement med skabe, hvorpå det er placeret en printer og en bærbar pc. Klagerens repræsentant har, trods opfordring hertil, ikke fremlagt dokumentation for værelsets størrelse.
Gruppelivsforsikring
Klagerens repræsentant har oplyst, at der er tale om en nøglepersonsforsikring med dødsfaldsdækning og dækning af virksomhedens driftstab. Det er oplyst, at forsikringen kun dækker klageren bl.a. under hans rejser til Ukraine. Repræsentanten har ikke, trods opfordring hertil, fremlagt kopi af den tegnede forsikring.
Skatteankenævnet har stadfæstet SKATs afgørelse og forhøjet indkomsten med 78.583 kr. for indkomståret 2009 og 49.064 kr. for indkomståret 2010.
Avishold
Fradrag kan kun godkendes for egentlig faglitteratur. Ikke for populærvidenskabelige værker. Det samme gælder udgift til avis. Der henvises til ligningsvejledningen 2010 – Afsnit E.B.3.12. Faglitteratur.
Der er ikke tale om egentlig faglitteratur, der alene anvendes til erhvervsmæssigt formål. Udgiften er ikke fradragsberettiget, jf. Statsskatteloven § 6a.
Udgift til kontorleje
Når der udøves erhvervsvirksomhed i egen ejendom i et omfang, der ikke berettiger til vurderingsfordeling af ejendomsværdien på boligen og den øvrige ejendom efter vurderingsloven § 33, stk. 5, nedsættes ejendomsværdiskatten som beregnet efter ejendomsværdiskatteloven §§ 5-10 med den til den erhvervsmæssige del svarende andel af ejendomsværdiskatten, jf. ejendomsværdiskatteloven § 11, stk. 2. En forudsætning herfor er imidlertid, at reglerne om fradrag for arbejdsværelse i egen ejendom er opfyldt.
Det er hovedreglen, at der alene kan foretages nedslag for erhvervsmæssige benyttede arealer i den private bolig, hvis de omhandlede arealer er indrettet på en sådan måde, at de ikke kan benyttes til private formål. Kravet er, at lokaler m.v. er indrettet på en sådan måde, at de udelukkende tjener driften af virksomheden. Lokaler der benyttes til både erhvervsmæssige formål og private formål godkendes der ikke nedslag for.
Det anses ikke for dokumenteret, at det omhandlede værelse er indrettet på en sådan måde, at det ikke kan benyttes til private formål. Udgift til el og varme vedrørende værelset er således ikke fradragsberettiget, jf. Statsskatteloven § 6a.
Skatteankenævnet finder endvidere, at ejendomsværdiskatten for ejendommen ikke kan nedsættes for det pågældende værelse, jf. ejendomsværdiskatteloven § 11 stk. 2.
Udgift til gruppelivsforsikring
Udgiften er bogført forkert, idet hele udgiften er bogført i 2010 og ikke rettelig fordelt på både 2009 og 2010.
Betingelserne for fradrag af en nøglepersonsforsikring er, at der er tale om en ren risikoforsikring uden opsparingselement, at forsikringssummen er fastsat ud fra en konkret vurdering af virksomhedens forventede økonomiske tab ved medarbejderens død, og at erstatningen ikke overstiger det således opgjorte tab, jf. Skat 1988.8.487 (Tfs1988, 435 DEP).
Der er ikke fremlagt en forsikringspolice. Den beskrevne ordning omkring en gruppelivsforsikring er en undtagelse til de normale regler, der fremgår af reglerne i pensionsbeskatningsloven. Klageren har på mødet med skatteankenævnet oplyst, at forsikringen dækker ham selv.
Af pensionsbeskatningsloven § 53 A (evt. § 53 B) fremgår, at der ikke er mulighed for fradrag, hvilket modsvares af, at udbetalinger er skattefrie. Reglerne gælder både for livsforsikringer med løbende udbetalinger og kapitallivsforsikringer.
Da klageren ikke er medarbejder i virksomheden, men ejer af virksomheden, er der ikke tale om en nøglepersonsforsikring, der er omfattet af særlige regler.
Klagerens repræsentant har fremsat påstand om, at fradrag for avishold, kontorleje og gruppelivsforsikring godkendes med de selvangivne beløb.
Avishold
Der er på vegne af virksomheden indgået abonnement med [...] om køb af avis. Da klagerens viden er afgørende for virksomhedens virke kræver det, at han holder sig fagligt orienteret, både i ind- og udland. Køb af avis er derfor en naturlig del af arbejdet som konsulent for andre virksomheder. Da denne avis er særligt forretningsorienteret og netop har [...], er avisholdet begrundet i klagerens arbejde for virksomheden. Avisholdet er derfor et nødvendigt arbejdsredskab.
At leveringsadressen er sammenfaldende med privatadressen følger af, at virksomheden drives fra samme adresse.
Kontorleje
Der er subsidiært fremsat påstand om fradrag for de faktiske udgifter, der forholdsmæssigt hviler på det erhvervsmæssigt anvendte arbejdsværelse.
Da virksomheden drives fra arbejdsværelset, er der ingen tvivl om, at udgifterne til kontorleje er afholdt i virksomhedens interesse og dermed til erhvervelse, sikring og vedligeholdelse af indkomsten. I henhold til SKM206.165LSR skal der foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse med afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette ses at være tilfældet i nærværende sag.
I praksis vurderes adgangen til fradrag ud fra om arbejdets art og omfang bevirker, at værelset kan anses for et særskilt arbejdsværelse, der ikke hører til boligens almindelige opholdsrum. Værelset er isoleret fra husets lokaler, og da virksomheden netop drives fra den private bolig og anvendes i et sådan omfang, at kontoret er uegnet til privat anvendelse, hvilket understøttes af de fremlagte billeder. Kontoret anvendes i et ikke ubetydeligt omfang, hvorfor der er fradragsret for udgifterne hertil. Arbejdsværelset anvendes i øvrigt som hovedarbejdssted indenfor normal arbejdstid.
Som et yderligere aspekt i sagen kan det tilføjes, at såfremt den private bolig ikke blev anvendt til drift af virksomheden, skulle der lejes lokaler. Leje af kontorlokaler i [by1] og omegn ville alt andet lige medføre større udgift for virksomheden. Da anvendelsen af den private bolig har påført klageren yderligere udgifter til el og varme, bør der godkendes fradrag for de faktiske udgifter, der er opgjort således:
2009: (42.873/135) x 30 = 9.527 kr.
2010: (40.480/135) x 30 = 8.996 kr.
Udgift til gruppelivsforsikring
Der er tale om en dødsfaldsforsikring, hvorved virksomheden, såfremt klageren skulle dø, er dækket. Denne nøglepersonsforsikring er efter praksis at kvalificere som en fradragsberettiget driftsomkostning, da der er tale om en skadesforsikring, der tilsigter at dække virksomhedens driftstab i tilfælde af klagerens død.
Der henvises til Ligningsvejledningen, afsnit A.C.2.1, hvor der foreskrives en mulighed for at erhvervsdrivende kan fratrække udgifterne til en dødsfaldsforsikring. Det taler tillige for, at der ikke er tale om en privat udgift, at forsikringen alene dækker dødsfald og hverken invaliditet eller kritisk sygdom. Det er således nødvendigt at have en forsikring, der dækker invaliditet og kritisk sygdom ved siden af. Endelig skal det understreges, at der ikke foreligger et opsparingselement i den pågældende forsikring.
Der er således tale om en fradragsberettiget driftsomkostning, som kan fratrækkes i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
En virksomhed kan fratrække sine dokumenterede udgifter, i det omfang det er godtgjort eller sandsynliggjort, at udgifterne er anvendt til at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten, ligesom det kræves, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, og at udgiften ikke kan karakteriseres som en anlægs-, etablerings- eller privatudgift, jf. statsskattelovens § 6, sidste led.
Bevisbyrden herfor påhviler som udgangspunkt virksomheden, og bevisbyrden skærpes bl.a. i det tilfælde, hvor udgifterne har privat karakter.
Avishold
[...] er en almindelig bredt orienterende avis, som har almen interesse. Udgiften anses derfor for at være af privat karakter og derfor ikke omfattet af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Landsskatteretten stadfæster således skatteankenævnets afgørelse vedrørende dette punkt.
Arbejdsværelse
Efter praksis er fradrag for udgifter til arbejdsværelse i skatteyderens egen bolig betinget af, at arbejdets art og omfang bevirker, at værelset kan anses for et særskilt arbejdsværelse, der ikke hører med til boligens almindelige opholdsrum. Fradragsret forudsætter endvidere, at kontoret i væsentligt omfang anvendes som skatteyderens hovedarbejdssted inden for normal arbejdstid, jf. Højesterets dom af 4. november 2003, offentliggjort i SKM2003.488.HR (www.skat.dk), eller at lokalet har en særlig indretning, der gør det uegnet til privat brug.
Ud fra de fremlagte billeder fremstår arbejdsværelset som et lille kammer på langt under 30 m2. Billederne dokumenterer ikke, at kontoret anvendes som hovedarbejdssted inden for normal arbejdstid eller har en sådan særskilt indretning, at privat brug er udelukket. Landsskatteretten stadfæster derfor skatteankenævnets afgørelse vedrørende dette punkt.
Udgift til gruppelivsforsikring
Det er ikke godtgjort, at der er tale om en ren risikoforsikring uden opsparingselement samt at forsikringssummen er fastsat ud fra en konkret vurdering af virksomhedens forventede økonomiske tab ved medarbejderens død. Landsskatteretten anser derfor ikke udgiften for fradragsberettiget, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og stadfæster skatteankenævnets afgørelse vedrørende dette punkt.