Kendelse af 16-02-2016 - indlagt i TaxCons database den 09-04-2016

SKAT har anset selskabet for at være begrænset skattepligtigt til Danmark i henhold til selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, af indtægter for konsulentydelser og har for indkomstårene 2009, 2010 og 2011 forhøjet selskabets skattepligtige indkomst med henholdsvis 372.090 kr., 148.197 kr. og 233.226 kr.

Landsskatteretten nedsætter selskabets skattepligtige indkomst til Danmark for år 2009 fra 372.090 kr. til 0 kr., for år 2010 fra 148.197 kr. til 0 kr. og for år 2011 fra 233.226 kr. til 0 kr.

Faktiske oplysninger

[virksomhed1] Ltd er et bulgarsk selskab, som blev stiftet den 1. november 2008.

Selskabet blev stiftet af [person1], der i starten af år 2008 flyttede fra Danmark til Bulgarien. [person1] er eneejer af, og direktør i, selskabet.

I Danmark havde [person1] enkeltmandsvirksomheden [person1], cvr-nr. [...1], som var en rengøringsvirksomhed. Enkeltmandsvirksomheden blev afmeldt den 31. december 2008.

[person1] stiftede den 20. april 2009 selskabet [virksomhed2] ApS, cvr-nr. [...2], som overtog enkeltmandsvirksomhedens aktiviteter. [person1] er eneejer af, og direktør i, [virksomhed2] ApS.

[person1] har anført, at [virksomhed2] ApS, på trods af det tidsmæssige mellemrum mellem enkeltmandsvirksomhedens ophør og oprettelsen af [virksomhed2] ApS, er en videreførelse af enkeltmandsvirksomhedens aktiviteter.

[virksomhed2] ApS outsourcede sine administrative opgaver til det bulgarske selskab. Selskabet leverede således tjenesteydelser til [virksomhed2] ApS i form af rådgivning om [virksomhed2] ApS ApS’ administrative forhold, som selskabet fakturerede [virksomhed2] ApS for.

Selskabets rådgivning blev foretaget af [person1] og omfattede ledelsesmæssige opgaver, herunder tilsynsvirksomhed, kundepleje og regnskabsførelse.

Af SKATs sagsfremstilling følger det:

”Den danske virksomhed har udliciteret sine aktiviteter således:

Det praktiske arbejde - rengøring og vedligeholdelse – er udliciteret til danske registrerede virksomheder/danske underentreprenører. Den administrative del er udliciteret til det Bulgarske selskab, og det er dette punkt sagen omhandler.

Arbejdsopgaven varetages af den Bulgarske virksomhed af [person1].

Det bulgarske selskab sælger således sekretæropgaver og ydelser til det danske selskab i form af konsulentbistand/ledelsesopgaver, fører tilsyn med arbejdsopgaver/projekter, kundepleje, fører regnskab, står for organisering og koordinering.”

Rådgivningen fandt som udgangspunkt sted i Bulgarien, men også i nogen grad fra Danmark.

[person1] har på vegne af selskabet anført følgende:

”Efter behov vil udenlandsk virksomhed have en repræsentant i Danmark. I 2009 udgjorde det ca. 20 arbejdsdage; 2010 ca. 35 arbejdsdage; 2011 ca. 40 arbejdsdage.

Udenlandsk firma afholder selv deres omkostninger inklusiv rejseudgifter.”

Det var [person1], som på vegne af selskabet opholdt sig i Danmark i det anførte omfang. Han boede i perioderne hos sin familie, hvorfra han kørte ud og besigtigede projekter og besøgte kunder m.v.

Den 1. maj 2011 lejede [virksomhed2] ApS et varelager i [by1], hvor der også er indrettet en kontorplads med skrivebord.

[person1] har endvidere oplyst, at selskabet i perioden år 2012 til år 2013 er blevet frivilligt opløst.

SKATs afgørelse

Selskabet er i medfør af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, skattepligtigt til Danmark vedrørende de indtægter, som selskabet oppebar i indkomstårene 2009-2011 fra enkeltmandsvirksomheden [person1] og [virksomhed2] ApS.

De skattepligtige indtægter er fastsat til i alt 753.513 kr.

I SKATs afgørelse er følgende anført:

SKATs ændringer

Resultatet er, at selskabets skattepligtige indkomst bliver ændret med i alt 753.513 kr. fordelt over indkomstårene 2009, 2010 og 2011 således:

Indkomståret 2009

Indtægter, konsulentydelser, Selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f

510.832 kr.

Udgifter, Selskabsskattelovens § 9, stk. 1

138.742 kr.

Nettoindtægter

372.090 kr.

Indkomståret 2010

Indtægter, konsulentydelser, Selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f

362.794 kr.

Udgifter, Selskabsskattelovens § 9, stk. 1

214.597 kr.

Nettoindtægter

148.197 kr.

Indkomståret 2011

Indtægter, konsulentydelser, Selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f

452.478 kr.

Udgifter, Statsskattelovens § 9, stk. 1

219.252 kr.

Nettoindtægter

233.226 kr.”

I forhold til spørgsmålet om selskabets subjektive skattepligt til Danmark i medfør af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Bulgarien og Danmark og selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, har SKAT anført følgende:

Ligningsvejledningen afsnit C.D.1.2.3.8. – Forholdet til Dobbeltbeskatningsoverenskomsten (DBO)

Hvis det udenlandske konsulentselskab m.v. er hjemmehørende i en stat, hvormed Danmark har indgået en DBO, kan den danske beskatning kun gennemføres i overensstemmelse med reglerne i denne overenskomst. Dette indebærer, at Danmark i reglen kun kan beskatte konsulentindtægten som indkomst fra et fast driftssted her i landet. Dette forudsætter altså, at selskabet har et fast driftssted, som står til dets rådighed i Danmark, så det kan udøve sin virksomhed.

Dobbeltbeskatningsoverenskomsten (DBO)

DBO med Bulgarien fremgår af Bekendtgørelse nr. 100 af 11. september 1990.

1.4. SKATs bemærkninger og begrundelse

For at kunne statuere skattepligt for det udenlandske selskab, skal de nedenstående oplistede betingelser jf. Selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, være opfyldte:

1. Udenlandske selskaber og foreninger m.v., som oppebærer indkomst som rådgiver, konsulent eller anden medhjælp for virksomhed her i landet, er skattepligtig til Danmark
2. Skattepligten er dog betinget af, at en person, der er eller har været skattepligtig til Danmark i medfør af Kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, har direkte eller indirekte har del i ledelsen af, kontrollen med eller kapitalen i det udenlandske selskab m.v.,
3. og at personen inden for de seneste 5 år forud for ophøret af den fulde skattepligt har haft direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med eller kapitalen af den virksomhed her i landet, der udreder vederlaget.

Ad. 1:

Det fremgår af de fremlagte oplysninger at det bulgarske selskab, [virksomhed1] Ltd, sælger konsulentydelser til det danske selskab, [virksomhed2] ApS.

Ad. 2:

[person1] har været fuldt skattepligtig til Danmark efter Kildeskattelovens § 1 stk. 1, siden sin fødsel i 1961 og indtil udgangen af år 2008. [person1] er eneaktionær i det udenlandske selskab.

Ad. 3:

[person1] har i sin egenskab af eneejer/eneaktionær, haft den direkte del i ledelsen samt kontrollen med kapitalen i den danske enkeltmandsvirksomhed – dette siden 1. februar 1979. Enkeltmandsvirksomhedens aktiviteter er videreført ved virksomhedsomdannelsen til selskabet [virksomhed2] ApS der udreder honoraret til det udenlandske selskab.

SKAT’s bemærkninger til opfyldelse af 5 års reglen i Selskabsskattelovens § 2 stk. 1 litra f:

Formålet med reglen, som det er anført i ligningsvejledningen afsnit C.D.1.2.3.8., er at forhindre, at en konsulent, for at undgå skattepligt i Danmark, sælger sine tjenesteydelser gennem et udenlandsk selskab.

[person1] har forklaret, at det danske selskab [virksomhed2] ApS fejlagtigt først blev oprettet med virkning fra den 20. april 2009 – selskabet burde have været oprettet med virkning fra den 1. januar 2009, da formålet med oprettelse var at videreføre enkeltmandsvirksomheden og dennes aktiviteter.

Enkeltmandsvirksomheden er afmeldt med virkning fra 31. december 2008. Således opstår det omtalte ”slip” i perioden 1. januar 2009 til 20. april 2009.

Beløbene, der er faktureret i indkomstårene 2009 mellem det danske og det udenlandske selskab, vedrører hele indkomståret. Således er sket en økonomisk og regnskabsmæssig sammenblanding mellem enkeltmandsvirksomheden og [virksomhed2] ApS i perioden 31. december 2008 til 20. april 2009.

SKAT anser at 5 års reglen i Selskabsskattelovens § 2 stk. 1 litra f er opfyldt, idet honoraret for konsulentydelsen allerede fra tidspunktet for oprettelsen af det bulgarske selskab i november 2008 således stammer fra enkeltmandsvirksomheden som [person1] var eneejer af. Hvorvidt der i bund og grund er tale om fejl i ophørsdatoen for enkeltmandsvirksomheden, eller fejl i startdatoen for det danske selskab må anses for at være ligegyldigt for sagens udfald.

SKAT’s konklusion

SKAT anser ikke at kunne bortse fra de danske skattemæssige regler på området, og fastholder dermed efter en samlet vurdering af ovennævnte faktiske forhold, at det bulgarske selskab er begrænset skattepligtigt til Danmark, jf. Statsskattelovens § 2 stk. 1 litra f, af den modtagne konsulentydelse fra den danske enkeltmandsvirksomhed ”[person1]” – hvilken senere er omdannet til selskabet ”[virksomhed2] ApS ApS”.”

Klagerens opfattelse

Over for SKATs afgørelse har selskabet nedlagt følgende påstande:

Principalt:

Selskabet er ikke begrænset skattepligtigt til Danmark vedrørende de af sagen omfattede indtægter, hverken i medfør af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, eller dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Bulgarien og Danmark.

Subsidiært:

Et eventuelt skattepligtigt beløb til Danmark skal nedsættes med det beløb, som allerede er betalt i skat til Bulgarien.

Selskabet har ikke haft nogen indtægter fra enkeltmandsvirksomheden [person1].

Landsskatterettens afgørelse

Af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f, følger det, at såfremt et selskab oppebærer indkomst for rådgivning, konsulentarbejde eller lignende medhjælp for en virksomhed i Danmark, er selskabet skattepligtigt til Danmark heraf.

Det er dog en betingelse for skattepligtens indtrædelse, at en person, der er eller har været skattepligtig efter kildeskattelovens § 1, stk. 1, har direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med eller kapitalen i det udenlandske selskab og har eller på noget tidspunkt inden for de seneste 5 år forud for ophøret af den fulde skattepligt har haft direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med eller kapitalen i den virksomhed her i landet, der udreder vederlaget.

Ved afgørelsen heraf henses, når der er tale om et selskab m.v., til, om personen ejer eller har ejet 25 pct. eller mere af aktiekapitalen eller råder eller har rådet over mere end 50 pct. af stemmeværdien i selskabet.

Selskabet har i indkomstårene 2009, 2010 og 2011 haft indtægter fra [virksomhed2] ApS.

Det følger ikke af SKATs afgørelse, om selskabet i årene 2009, 2010 eller 2011 har haft indtægter fra enkeltmandsvirksomheden [virksomhed3] eller [person1]. Landsskatteretten finder det derfor ikke relevant at tage stilling til, hvorvidt enkeltmandsvirksomheden [person1] reelt er blevet videreført efter den 31. december 2008.

Selskabets indtægter udgør vederlag for de ydelser, som selskabet leverede til [virksomhed2] ApS. Ydelserne bestod af forskellige administrative opgaver, som er omfattede af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f.

Henset til, at [person1] indtil sin flytning til Bulgarien i år 2008 var fuld skattepligtig til Danmark, jf. kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, og eneejer af både [virksomhed1] Ltd og [virksomhed2] ApS, er selskabet skattepligtigt til Danmark af sine indtægter fra [virksomhed2] ApS, jf. selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra f.

Den pågældende beskatning til Danmark kan kun gennemføres, såfremt dette er i overensstemmelse med dobbeltbeskatningsoverenskomsten indgået mellem Danmark og Bulgarien den 2. december 1988.

Selskabet er registreret og har hovedkontor i Bulgarien, hvorfor selskabet har sit skattemæssige hjemsted i dette land, jf. dobbeltbeskatningsoverenskomstens art. 4, stk. 1, litra b.

Selskabets indtægter vedrører fortjeneste af erhvervsvirksomhed, som er reguleret i dobbeltbeskatningsoverenskomstens art. 7. Af den pågældende artikel følger, at et bulgarsk selskabs indtægter fra Danmark kun kan beskattes i Danmark, såfremt indtægterne kan henføres til et fast driftssted i Danmark.

Afgørende for, om der foreligger begrænset skattepligt til Danmark af indtægterne, er således, om indtægterne fra Danmark kan henføres til et for selskabet fast driftssted i Danmark.

Omfanget af selskabets tilstedeværelse og aktiviteter i Danmark bevirker ikke, at selskabet kan anses for at have haft et fast driftssted i Danmark, som beskrevet i dobbeltbeskatningsoverenskomstens art. 5.

Danmark har derfor ikke ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Bulgarien og Danmark beskatningsretten til de af sagen omfattede indtægter, hvorfor Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse ved at nedsætte selskabets skattepligtige indkomst til Danmark for år 2009 fra 372.090 kr. til 0 kr., for år 2010 fra 148.197 kr. til 0 kr. og for år 2011 fra 233.226 kr. til 0 kr.