Kendelse af 13-03-2017 - indlagt i TaxCons database den 01-04-2017
Klagepunkt | SKATs afgørelse | Virksomhedens opfattelse | Landsskatterettens afgørelse |
Forhøjelse af momstilsvaret for afgiftsperioden 2010 | 10.000 kr. | 0 kr. | 10.000 kr. |
Forhøjelse af momstilsvaret for afgiftsperioden 2011 | 10.000 kr. | 0 kr. | 10.000 kr. |
Virksomhedens indehaver drev i indkomstårene 2010 og 2011 indkomståret/indkomstårene xxx frisørsalonen [virksomhed1] v/[person1], cvr-nr. [...1], med branchekode 960210 ”Frisørsaloner” (indsæt oplysning om navn og aktivitet på klagerens virksomhed) . Det fremgår af virksomhedens regnskab, at virksomheden i indkomstårene 2010 og 2011 havde en omsætning på henholdsvis 164.197,60 kr. og 180.508,80 kr. (indsæt oplysning om omsætning) og et resultat før renter på henholdsvis 46.656,94 kr. og 62.695,50 kr.
I indkomstårene 2010 og 2011 bestod virksomhedsindehaverens husstand af indehaveren og hendes samlever. SKAT har ved beregning af privatforbruget for indehaveren for de pågældende indkomstår, beregnet det alene ud fra indehaverens indkomst- og formueforhold, som var hun enlig.
SKAT har opgjort indehaverens privatforbrug for indkomstårene 2010 og 2011 til henholdsvis 48.758 kr. og 42.073 kr.
Som følge af det lave privatforbrug for indkomstårene 2010 og 2011 har SKAT forhøjet indehaverens privatforbrug med 50.000 kr. for hvert af de pågældende indkomstår. SKAT har anset de 50.000 kr. for hvert af indkomstårene 2010 og 2011 for yderligere omsætning inklusiv moms i indehaverens virksomhed.
SKAT har forhøjet momstilsvaret for virksomheden for afgiftsperioden 2010 og 2011 med 10.000 kr. for hver afgiftsperiode.
SKAT har som begrundelse for sin afgørelse anført følgende:
”Som nævnt i afsnit 1.4 har SKAT skønnet, at dit privatforbrug skal forhøjes med 50.000 kr. for både 2010 og 2011. De 50.000 kr. skønnes at være omsætning i din virksomhed og momsen udgør derfor 20 % af beløbet.
Dit momstilsvar forhøjes derfor med 10.000 kr. for hvert år.”
Efter udsendt sagsfremstilling er SKAT kommet med følgende udtalelse:
”(...)
SKAT fastholder at vi har været berettiget til at forhøje momstilsvaret skønsmæssigt bl.a. henset til de mangelfulde regnskabsoplysninger.
Da der er konstateret uregelmæssigheder i klagers bogførings- og regnskabsmateriale, påhviler det efter vores opfattelse klager at godtgøre, at de skønsmæssige ansættelser er åbenbart urimelige eller hviler på et forkert grundlag, og herunder at dokumentere, at klager har haft tilstrækkelige midler til privatforbrug.
(...)”
Virksomhedens repræsentant har nedlagt påstand om, at momstilsvaret for afgiftsperioden 2010 og 2011 skal nedsættes med 10.000 kr. for hver afgiftsperiode.
Virksomhedens repræsentant har til støtte for påstanden anført følgende:
”(...)
”Skatteyderen finder det urimeligt, at det af hende på en rejse til moderen i Iran medbragte mindre pengebeløb på kr. 10.000 skulle være så atypisk, at hun derved skal se sin og samleverens økonomi blive ødelagt af SKAT og finder fremgangsmåden sammenlignelig med de for tiden i medierne beskrevne lignende sager.
Hun er af den opfattelse, at de af SKAT foretagne forhøjelser af moms og indkomst er politisk begrundende, idet skatteyderens medførsel af de mindre pengebeløb var normal, og lignende medførsel må forventes af enhver, der skal foretage en rejse til ukendte forhold i et fremmed land.
Endvidere er hendes oplysninger om modtagne beløb fra moderen og fra samleveren blevet afvist.
Nærværende klage til Landsskatteretten omhandler momsforhøjelserne, i hvilken anledning skatteyderen gør opmærksom på, at hendes helbred også i de omhandlede indkomstår var så ringe, at hun ikke kunne arbejde i større omfang end oplyst via indkomsterne som selvangivet.
SKAT har IKKE ført noget bevis for udeholdt omsætning.
(...)”
Efter udsendt sagsfremstilling er klagerens repræsentant fremkommet med følgende bemærkninger:
”(...)
Sagen kan sammenfattes således:
Sagen blev indledt ved, at hun på en rejse for at besøge sin gamle, syge moder i sit hjemland medbragte et mindre kontantbeløb til imødegåelse af eventuelle problemer af ukendt art, som kunne vise sig i relation til automater m.v. på rejsen.
Hun oplyste ærligt i Lufthavnen om beløbet, hvilket efterfølgende er kommet hende til stor skade, da hun på krænkende vis beskyldes for med urette at være i besiddelse af beløbet.
Hun finder det omsonst, at sagen er tilbagesendt til Skat for udtalelser, idet Skats medarbejder ses, at ville forhøje hendes skattepligtige indkomst - uden at tage hensyn til de fremsatte forklaringer eller dokumentationer.
Sagen burde slet ikke være rejst, idet hun fra sin moder har modtaget et beløb af cirka kr. 80000, hvilket er tilstrækkeligt for opfyldelse af Skats forventning til privatforbrug.
Skats medarbejder påstår desværre, at beløbet stammer fra udeholdt salg og har endda tilmed krævet moms af beløbet.
Der er IKKE ført noget bevis for udeholdt salg.
Skats medarbejder har nedgjort hendes forklaring om operationskrævende helbred og nedsatte arbejdsevne.
Desuagtet mindre formelle mangler ved klagers bogføring i sin grønne kassekladde, er hver dags salg dog korrekt indført - og moms deraf betalt.
Klageren finder derfor den skete skønsmæssige forhøjelse af momstilsvaret uberettiget.
Klager har derfor valgt at påklage sagen og har betalt for dens behandling ved Skatteankenævnet, som nu overraskende ses at være forsvundet ud af sagens behandling, der nu er oplyst at skulle foretages ved Landsskatteretten.
Klager finder ikke, at sagen er blevet realitetsbehandlet ved Skatteankestyrelsens sekretariatsbehandling af den.
(...)”
På retsmøde i Landsskatteretten forklarede virksomhedens repræsentant, at der var tale om en sag, som aldrig burde være startet, da der ikke var belæg for SKATs forhøjelse. Virksomhedens indehaver havde således ikke gjort noget ulovligt, ligesom der ikke var konstateret regnskabsfejl. SKAT havde endvidere ikke ført bevis for, at der var sket udeholdt salg, og at en del af forhøjelsen derfor skulle henføres til yderligere momstilsvar.
Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed, jf. momslovens § 3, stk. 1, og der skal betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet, jf. momslovens § 4, stk. 1, 1. pkt.
Betaling af afgift påhviler som udgangspunkt den afgiftspligtige person, som foretager en afgiftspligtig levering af varer og ydelser her i landet, jf. momslovens § 46, stk. 1, 1. pkt.
I medfør af momslovens § 47, stk. 1, skal afgiftspligtige personer, der driver virksomhed med levering af varer og ydelser, anmelde deres virksomhed til registrering hos told- og skatteforvaltningen.
Virksomheder, der skal registreres efter bestemmelsen i § 47, stk. 1, skal føre et momsregnskab, der kan danne grundlag for opgørelsen af afgiftstilsvaret for hver afgiftsperiode og for kontrollen med afgiftens berigtigelse, jf. momslovens § 55, stk.1.
Efter momslovens § 57, stk. 1, skal virksomheder registreret efter § 47 efter udløbet af hver afgiftsperiode til told- og skatteforvaltningen angive størrelsen af virksomhedens udgående og indgående afgift i perioden. Beløbene angives i hele kroner, idet der bortses fra ørebeløb.
Såfremt størrelsen af det momstilsvar, som påhviler virksomheden, ikke kan opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber, kan told- og skatteforvaltningen ansætte virksomhedens momstilsvar skønsmæssigt, jf. opkrævningslovens § 5, stk. 2.
Landsskatteretten har ved afgørelse af samme dato som nærværende stadfæstet SKATs opgørelse af yderligere omsætning i virksomheden for indkomstårene 2010 og 2011, som skal danne grundlag for opgørelsen af det skyldige momstilsvar for afgiftsperioden 2010 og 2011.
Under henvisning hertil finder Landsskatteretten, at virksomheden har været forpligtet til at afregne moms, og at SKAT har været berettiget til at fastsætte momsen med udgangspunkt i den yderligere omsætning i virksomheden.
I henhold til SKATs styresignal af 17. november 2014, offentliggjort i SKM2014.783.SKAT, skal den gennemførte forhøjelse anses for at indeholde 20 % moms.
Momsgrundlaget udgør den beregnede yderligere omsætning på 50.000 kr. for hvert af indkomstårene 2010 og 2011, hvorfor virksomhedens momstilsvar for afgiftsperioden 2010 og 2011 kan beregnes som 20 % af 50.000 kr. svarende til 10.000 kr. for hver afgiftsperiode.
SKATs afgørelse stadfæstes derfor.