Kendelse af 22-10-2014 - indlagt i TaxCons database den 10-01-2015
Indkomståret 2009
Skattepligtig indkomst
[Skatteankenævnet] har nægtet fradrag for renteudgifter på 133.507 kr., for udgifter til realkredit på 28.992 kr. og for fremført underskud af virksomhed på 1.516.316 kr.
Landsskatteretten stadfæster den påklagede afgørelse.
Du blev erklæret konkurs ved dekret af 23. oktober 2009. I forbindelse hermed indledte SKAT en undersøgelse af dine indkomstforhold.
På baggrund af disse undersøgelser fremsendte SKAT et forslag til afgørelse af 17. august 2012 vedrørende din indkomst for indkomståret 2009.
SKAT traf herefter den 29. oktober 2012 afgørelse om, at du ikke var berettiget til fradrag for renteudgifter på 133.507 kr., for udgifter til realkredit på 28.992 kr. og for fremført underskud af virksomhed på 1.516.316 kr.
Denne afgørelse blev påklaget af dig til [Skatteankenævnet].
Skatteankenævnet har nægtet fradrag for renteudgifter på 133.507 kr., for udgifter til realkredit på 28.992 kr. og for fremført underskud af virksomhed på 1.516.316 kr. for indkomståret 2009.
Der er ikke af SKAT givet en entydig og positiv tilkendegivelse af, at din skatteansættelse for indkomståret 2009 ikke senere har kunnet ændres. Endvidere har SKAT foretaget ændringen indenfor den ordinære ligningsfrist efter skatteforvaltningslovens § 26. Endelig er den af SKAT foretagne ændring i overensstemmelse med gældende lovgivning, jf. konkursskattelovens § 7 og § 12.
Du har fremsat påstand om, at du er berettiget til at fradrage renteudgifter for 133.507 kr., udgifter til realkredit på 28.992 kr. samt underskud fra tidligere år på i alt 1.516.316 kr. for indkomståret 2009.
Vedrørende rentefradraget, der relaterer sig til din faste ejendom [adresse1], [by1], indgår denne ikke som en del af konkursboets aktivmasse, hvorfor der er krav på rentefradrag. Det samme er tilfældet med udgifterne til realkreditten.
For så vidt angår fradrag for det uudnyttede underskud er der udvist grov misligholdelse fra SKATs side, idet der 3 gange har været foretaget aktiv sagsbehandling, henholdsvis ved konkursen i 2009, i forbindelse med møde med SKAT i maj 2011 samt i forbindelse med inddrivelsescentrets håndtering af sagen i 2011.
Særligt på mødet i maj 2011 blev forholdene omkring fradrag for det uudnyttede underskud diskuteret. Der blev fra SKATs side udvist en positiv accept af retten til fradraget. Dette gav sig også udslag i, at skattemappen ikke blev ændret. SKAT har derfor givet en retsbeskyttet, berettiget forventning om, at du kunne foretage fradrag for tidligere underskud.
SKAT har ved ikke at anerkende dette foretaget en ulovlig sagsbehandling. Der har tillige været en lang række systemfejl, som har forårsaget denne ulovlige sagsbehandling.
Endvidere er sagen forældet, hvilket medfører, at der er ret til fradrag i indkomståret 2009 og som konsekvens heraf også i de følgende år. Ifølge SKAT regnes forældelsesfristen fra 1. maj 2010, men den bør allerede beregnes fra konkursdagen den 23. oktober 2009, idet SKAT skulle have foretaget ændringen i din skattemappe her. Forældelsen er ikke blevet afbrudt af en fremsendelse af årsopgørelse, da denne ikke er accepteret. Derfor er afbrydelse af forældelsen tidligst sket den 14. august 2013, hvor skatteankenævnet fremkommer med et forslag til afgørelse eller først ved selve afgørelsen den 11. september 2013.
SKAT har derfor ikke længere været berettiget til at nægte fradrag for de omhandlede udgifter og tab.
Af skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1, fremgår følgende:
”Told- og skatteforvaltningen kan ikke afsende varsel som nævnt i § 20, stk. 1, om foretagelse eller ændring af en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat senere end 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb. Ansættelsen skal foretages senest den 1. august i det fjerde år efter indkomstårets udløb.(...)”
Af konkursskattelovens § 6 (lovbekendtgørelse nr. 1011 af 4. oktober 2006 med senere ændringer), fremgår følgende:
”Fysiske personer, hvis bo tages under konkursbehandling, er ikke skattepligtige af konkursindkomsten, medmindre der træffes beslutning om skattepligt efter kapital 4.”
Af konkursskattelovens § 7, stk. 1 og 2 (lovbekendtgørelse nr. 1011 af 4. oktober 2006 med senere ændringer), fremgår følgende:
”Konkursindkomsten omfatter ved fysiske personer skyldnerens indtægter og udgifter fra konkursboets aktiver og passiver i perioden fra konkursdekretets afsigelse indtil konkursens slutning.
Stk. 2. Endvidere omfatter konkursindkomsten skyldnerens indtægter og udgifter fra begyndelsen af det indkomstår, hvori konkursdekretet afsiges, og indtil dekretets afsigelse. Skyldnerens A-indkomst eller indkomst fra driften eller deltagelse i driften af en ægtefælles virksomhed omfattes dog ikke af konkursindkomsten.”
Af konkursskattelovens § 12, stk. 1, 2, 4 og 5, fremgår følgende:
”I det indkomstår, hvori konkursdekretet afsiges, og senere indkomstår kan underskud fra tidligere indkomstår, herunder tab, der kan fremføres efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 14, stk. 2 og 3, kursgevinstlovens § 32, stk. 3, og ejendomsavancebeskatningslovens § 6, stk. 4, ikke fradrages i indkomst hos skyldneren eller dennes ægtefælle, jf. dog stk. 2 og 5.
Stk. 2. Underskud hos skyldneren fra tidligere indkomstår, som efter personskattelovens § 13, stk. 1 og 2, kan fratrækkes i den skattepligtige indkomst i det indkomstår, hvori konkursdekretet afsiges, fratrækkes i konkursindkomsten.
(...)
Stk. 4. Underskud i konkursindkomsten kan ikke fradrages i den øvrige indkomst hos skyldneren eller dennes ægtefælle i indkomstår, hvor skylderens bo er under konkursbehandling, eller senere indkomstår.
Stk. 5. Underskud fra ejerens virksomhed for året før det indkomstår, hvori skyldneren erklæres konkurs, eller for tidligere indkomstår, som blev fradraget hos skyldnerens ægtefælle i det pågældende år, kan ikke fremføres til fradrag i det indkomstår, hvori skyldneren erklæres konkurs, eller senere indkomstår hos ægtefællen. Sådanne underskud kan fradrages i konkursindkomsten efter reglerne i stk. 2.”
Af konkursskattelovens kapitel 4, § 14, fremgår følgende:
”Bestemmelse om skattepligt træffes, hvis det skønnes, at konkursindkomsten opgjort efter fradrag af tidligere års underskud overstiger 100.000 kr. Told- og skatteforvaltningen kan undlade at træffe bestemmelse om skattepligt, hvis det må antages, at kun en mindre del af skatten kan inddrives.”
Af konkursskattelovens kapitel 4, § 15, stk. 1 og 2, fremgår følgende:
”Bostyret skal indgive genpart af statusoversigten samt redegørelse, jf. konkurslovens § 125, stk. 2, til skattemyndigheden samtidig med fremsendelse til fordringshaverne.
Stk. 2. Afgørelse om eventuel skattepligt skal træffes inden 3 måneder efter modtagelsen af de i stk. 1 nævnte oplysninger.”
SKAT varslede ændring af din indkomstopgørelse for indkomståret 2009 ved brev af 17. august 2012. I forlængelse heraf traf SKAT afgørelse den 29. oktober 2012. Fristen for varsling af ændring af din ansættelse for indkomståret 2009 udløb først den 1. maj 2013 og fristen for selve ansættelsen (afgørelsen) udløb den 1. august 2013, hvorfor SKATs ændring af din skattepligtige indkomst for indkomståret 2009 har været rettidig.
Det lægges herefter til grund, at du blev taget under konkursbehandling ved dekret af den 23. oktober 2009. Af de fremlagte cirkulæreskrivelser af 11. november 2009 og af 22. februar 2010 fremgår, at der ikke forventes, at der bliver udbetalt dividende, idet der ikke har været aktiver af værdi.
Konkursen har medført, at du har været undergivet de særlige regler i konkursskatteloven i hele indkomståret 2009, jf. konkursskattelovens § 7, stk. 1 og 2. Det har betydet, at indtægter og udgifter i denne periode har været omfattet af den såkaldte konkursindkomst, bortset fra din A-indkomst.
De af SKAT anførte udgifter og underskud, som nævnt i SKATs afgørelse af 29. oktober 2012 og som blev stadfæstet ved [Skatteankenævnet]s afgørelse af 11. september 2013, anses på det foreliggende grundlag at henhøre under konkursindkomsten. Som følge heraf har du ikke været berettiget til at fratrække diverse renteudgifter samt underskud ved virksomhed i den almindelige skattepligtige indkomst, jf. konkursskattelovens § 7, stk. 1 og 2 samt § 12, stk. 1.
Det bemærkes samtidig, at idet SKAT ikke har truffet afgørelse om, at der er skattepligt af konkursindkomsten efter konkursskattelovens § 15, stk. 2, jf. § 6, finder der ikke nogen skattemæssig opgørelse sted af konkursindkomsten. De omhandlede fradrag for udgifter samt fremførelse af tidligere underskud får dermed ikke nogen skattemæssig betydning i konkursindkomsten for indkomståret 2009, jf. konkursskattelovens §§ 6, 7 og 12, stk. 2. Det uudnyttede fradrag kan heller ikke fratrækkes i din ægtefælles indkomst, jf. konkursskattelovens § 12, stk. 5. Dette medfører imidlertid ikke, at disse fradrag og underskud som følge heraf alligevel kan anvendes i forbindelse med den almindelige skattepligtige indkomst.
Det findes endvidere ikke på det foreliggende grundlag dokumenteret, at du har fået en retsbeskyttet, berettiget forventning om at kunne få de omhandlede fradrag for indkomståret 2009.
Det er derfor med rette, at SKAT har foretaget ændring af din almindelige skatteansættelse for indkomståret 2009.
Den påklagede afgørelse stadfæstes derfor.