Kendelse af 28-04-2014 - indlagt i TaxCons database den 17-05-2014
Indkomstårene 2010 og 2011
Skatteankenævnet har afvist din klage på grund af fristoverskridelse.
Landsskatterettenstadfæsterskatteankenævnets afgørelse.
SKAT har ved afgørelser af 11. marts 2013 bl.a. forhøjet din indkomst med overskud af virksomhed med henholdsvis 256.844 kr. og 212.000 kr. Herudover er der foretaget forhøjelser med indtægter ved udlejning af sommerhuse samt befordringsfradrag.
De skønnede virksomhedsoverskud er opgjort på baggrund af beregnede lejeindtægter vedrørende [adresse1], konstaterede negative privatforbrugsopgørelser samt modtagne anmeldelser om, at du i de to år har drevet hesteudlejning/rideskole m.v.
Den 13. august 2013 påklagede din repræsentant SKATs afgørelser til skatteankenævnet, som træf afgørelse den 8. november 2013.
Denne afgørelse er påklaget til Landsskatteretten den 20. december 2013.
Skatteankenævnet har afvist klagen.
Det fremgår af skatteforvaltningslovens § 36, stk. 2, at en klage til skatteankenævnet skal være skriftlig og begrundet og modtaget senest 3 måneder efter modtagelsen af den afgørelse, der klages over.
SKATs afgørelse for indkomstårene 2010 og 2011 er dateret den 11. marts 2013.
Klagen over SKATs afgørelse er dateret den 13. august 2013 og modtaget i skatteankenævnet den 14. august 2013.
Der er efter skatteankenævnets opfattelse tale om en ubegrundet klage med en væsentlig fristoverskridelse, og da der ikke foreligger særlige omstændigheder, afviser nævnet at behandle klagen.
Nævnet skal bemærke, at anmodning om genoptagelse inden for de ordinære frister i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, kan rettes til SKAT senest den 1. maj 2014 vedrørende indkomståret 2010 og 1. maj 2015 vedrørende indkomståret 2011.
Din repræsentant har nedlagt påstand om, at der skal bortses fra fristoverskridelsen til skatteankenævnet.
Til støtte herfor er gjort gældende, at du er berettiget til ”oprejsningsbevilling” i henhold til skatteforvaltningslovens § 36, stk. 2, 4. pkt. Anmodningen om ”oprejsningsbevilling” blev indgivet 63 dage eller ca. 2 måneder efter klagefristens udløb.
I henhold til skatteforvaltningslovens § 36, stk. 2 skal en klage til skatteankenævnet være modtaget senest 3 måneder efter modtagelsen af den afgørelse, der klages over. Klagen afvises, hvis den indgives efter udløbet af fristen. Skatteankenævnet kan dog se bort fra en fristoverskridelse, hvis særlige omstændigheder taler derfor.
Ud fra ovenstående skal nævnet altså hense til, om der foreligger særlige omstændigheder, dvs. at følgende kriterier kan inddrages ved afvejning af, om oprejsningsbevilling skal gives:
• | Fristoverskridelsens længde |
• | Årsag til fristoverskridelsen |
• | Betydning for klager |
SKAT traf afgørelse den 11. marts 2013, hvorfor fristen for at klage til nævnet var den 11. juni 2013. Anmodningen om oprejsebevilling blev fremsendt 63 dage efter klagefristens udløb.
På baggrund af fristoverskridelsens korte længde er det din repræsentants opfattelse, at du er berettiget til at få din sag behandlet.
Med hensyn til årsagen til fristoverskridelsen er oplyst, at du lider af sygdommen posttraumatisk stress eller PTSD (Posttraumatic Stress Disorder). PTSD er en psykisk lidelse, som kan optræde efter, at man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krigshandlinger, tortur, voldtægt, overfald, røveri m.v. Din sygdom blev udløst på grund af gentagne indbrud i din butik og i dit private hjem.. Alene i 2002 havde du tre indbrud i butikken og to i privatboligen. Indbruddene er alle meldt til politiet. Flere af tyvene blev fanget, men ingen dømt på grund af manglende beviser. Indbruddene tog hårdt på dig, og du har efterfølgende været meget ustabil psykisk og haft mange nedture, jf. lægeerklæring.
Du har på trods af sygdommen gentagne gange forsøgt at kontakte skattemyndigheden med henblik på at få rettet de fejlagtige skatteansættelser, men er blevet afvist af skattemyndigheden. Du har ikke haft overskud til at søge om hjælp til dine skattemæssige forpligtelser før efter fristen var udløbet.
På baggrund af årsagen til fristoverskridelsen ønsker du derfor at bringe dine skattemæssige ansættelser i orden, som omhandler ændringer for 2010 og 2011 på henholdsvis 303.645 kr. og 212.000 kr. Der er tale om fejlagtige ansættelser. Da der er tale om relativt store beløb er det jeres opfattelse, at din økonomiske situation bør indgå ved behandling af sagen.
Det fremgår af skatteforvaltningslovens § 36, stk. 2, at en klage til skatteankenævnet skal være modtaget i skatteankenævnet senest 3 måneder fra modtagelsen af afgørelsen eller årsopgørelsen.
Hvis fristen overskrides, afvises klagen som udgangspunkt. Der kan dog ses bort fra fristoverskridelsen, hvis særlige omstændigheder taler derfor.
Klagen til skatteankenævnet er ubestridt indgivet for sent, jf. skatteforvaltningslovens § 36, stk. 2.
Det oplyste fra repræsentantens side kan ikke begrunde, at der bortses fra fristoverskridelsen. Der er således ikke fremlagt oplysninger, der giver grundlag for at antage, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at der skal ske realitetsbehandling af klagen, jf. § 2 i forretningsordenen for Landsskatteretten.
Landsskatteretten stadfæster skatteankenævnets afgørelse.