Kendelse af 10-09-2015 - indlagt i TaxCons database den 25-09-2015
Klagepunkt | Skatteankenævnets afgørelse | Klagerens opfattelse | Landsskatterettens afgørelse |
2008 Aktieindkomst Maskeret udlodning fra [virksomhed1] ApS | 250.000 kr. | 0 | 250.000 kr. |
2009 Aktieindkomst Maskeret udlodning fra [virksomhed1] ApS | 125.000 kr. | 0 | 125.000 kr. |
Klageren og hendes bror ejer hver 50 % af [virksomhed1] ApS (herefter selskabet). Anpartshavernes mor er registreret direktør i selskabet.
SKAT har efter en gennemgang af selskabet regnskabsmateriale for indkomstårene 2006-2008 forhøjet indkomsten for anpartshavernes far, der blev anset som den reelle leder af selskabet, idet selskabet ansås at have afholdt diverse af hans private udgifter.
Ved Landsskatterettens kendelse af 23. marts 2012 blev de beløb, der ansås for udloddet nedsat – for 2008 til 500.000 kr. Beløbet blev ikke anset for udloddet til anpartshavernes far, da han ikke var anpartshaver, men blev anset for tilgået ham via anpartshaverne. Faren blev derefter gaveafgiftspligtig af beløbene.
Af notat fra SKAT fremgår, at SKAT ved en senere kontrol af selskabet har ansat en samlet udlodning på 250.000 kr. i 2009. Beløbet er anset for tilgået anpartshavernes far via anpartshaverne, jf. ovennævnte kendelse fra Landsskatteretten.
Klageren er anset at have modtaget maskeret udlodning fra selskabet med 250.000 kr. i 2008 og 125.000 kr. i 2009.
Der er henvist til ligningslovens § 16 A, stk. 1, ligningsvejledningen for 2009 afsnit S.F.1, SKM2003.217.VLR og SKM2006.429.HR.
Landsskatteretten afsagde den 23. marts 2012 kendelse vedrørende selskabet for indkomstårene 2006-2008. Det fremgår blandt andet af kendelsen, at det er ubestridt, at selskabets regnskabsmateriale i de omhandlede år ikke udgjorde et egnet grundlag for en nøjagtig opgørelse af indkomsten, og at selskabets skattepligtige indkomst derfor kan ansættes skønsmæssigt. Landsskatteretten var endvidere af den opfattelse, at der var fratrukket udgifter, der ikke vedrørte selskabet, ligesom retten var af den opfattelse, at det ikke kunne udelukkes, at der havde været kontant salg af kunst i galleriet.
Landsskatteretten afsagde samme dag kendelse vedrørende klagerens far. Af kendelsen fremgår, at de udeholdte indtægter i selskabet ikke kunne beskattes hos faren, da han ikke var anpartshaver i selskabet. De udeholdte indtægter, skulle derimod gaveafgiftsberigtiges, da udlodningerne måtte anses for at være tilgået ham via anpartshaverne.
Som følge af de 2 kendelser fra Landsskatteretten, skal udlodningen fra selskabet beskattes hos klageren, da udlodningen, som er tilgået klagerens far, ikke kan indkomstbeskattes hos denne, men derimod afgiftsberigtiges. Udlodningen må derfor anses for at have passeret hendes økonomi, selvom beløbet ikke er tilgået hende.
Beløbet for 2008 udgør 50 % af 500.000 kr. eller 250.000 kr. og for 2009 50 % af 250.000 kr. eller 125.000 kr.
Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at forhøjelser vedrørende maskeret udlodning fra selskabet nedsættes til 0.
Klageren har ikke på noget tidpunkt deltaget i selskabets ledelse, jf. udskrift fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Klageren flyttede hjemmefra i august/september 2002, og har ikke siden boet sammen med nogen af sine forældre. Hun har alene foretaget lejlighedsvise familiebesøg på moderens og selskabets adresse, [adresse1], [by1]. I perioden fra september 2002 til november 2007 boede klageren i [by2], hvor hun var under uddannelse. I november 2007 flyttede hun til [by3], men hun var fortsat under uddannelse indtil april 2010. Hun har under hele forløbet forsørget sig selv. I uddannelsestiden med forskellige studenterjobs, SU-lån og uddannelsesstøtte. Hun har ikke modtaget udbetalinger fra selskabet. Hun har på ingen måde økonomisk fællesskab, hverken med sin mor eller far.
Uanset at klageren er anpartshaver i selskabet, har hun alene deltaget i beslutninger om væsentlige forhold i selskabet, idet normale dagligdags beslutninger er truffet af selskabets direktør, klagerens mor. Selskabets virksomhed har væsentligt bestået i drift af restaurant [virksomhed2] samt køb og salg af kunst. For så vidt angår sidstnævnte har klagerens far, som har særlig indsigt i disse forhold, ligeledes bistået i forbindelse med selskabets dispositioner. Klageren har følt, at hun har været orienteret i behørigt omfang om selskabets virksomhed, og hun har uden videre underskrevet selskabets årsregnskaber i tillid til, at disse var korrekt udført og kontrolleret af selskabets revisor. Hun har intet kendskab til de dispositioner, som har ført til den skønsmæssige forhøjelse af selskabets indkomster for 2008 og 2009, og hun har på intet tidspunkt bemyndiget nogen af sine forældre til at hæve penge i selskabet til personligt brug.
Klagerens økonomi er ikke på nogen måde sammenblandet eller sammenhængende med nogen af forældrenes eller selskabets økonomi. Hun har sine egne bankkonti, og ingen af forældrene er bemyndiget til at disponere over disse, ligesom der på intet tidspunkt er tilgået hendes bankkonti beløb fra selskabet eller forældrene. Det bestrides således, at de pågældende beløb har passeret klagerens konti eller økonomi i øvrigt.
Det er klagerens opfattelse, at eventuelle udbetalinger fra selskabet som måtte være tilgået hendes forældre, er tilbagebetalingspligtige, og hun og hendes bror vil drage omsorg for, at selskabet over for dem fremsætter krav om tilbagebetaling, således at fordringerne kan indgå som aktiv i selskabet. Under sådanne omstændigheder er det klagerens opfattelse, at der hverken i ligningslovens § 16 A, stk. 1, eller i foreliggende retspraksis om spørgsmålet foreligger hjemmel til at gennemføre aktiebeskatning hos klageren eller hendes bror.
Det følger af ligningslovens § 16A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1, at alt, hvad der af selskabet udloddes til aktionærer som udgangspunkt medregnes til udbytte af aktier.
Det lægges til grund, at selskabet har afholdt anpartshavernes fars private udgifter med 500.000 kr. i 2008 og med 250.000 kr. i 2009.
Da beløbene er tilfaldet en til klageren nærtstående person, uden at selskabet har haft en selvstændig interesse heri, anses klageren som anpartshaver for modtager af udlodning fra selskabet – uanset at udlodningen ikke er tilfaldet hende personligt.
Da klageren ejer 50 % af anparterne i selskabet, kan det tiltrædes, at klageren beskattes af 50 % af beløbene som maskeret udbytte, jf. ligningslovens § 16A.
Skatteankenævnets afgørelse stadfæstes herefter.