Kendelse af 22-02-2017 - indlagt i TaxCons database den 08-04-2017

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Udbetaling fra Lønmodtagernes Garantifond anset for skattepligtig

2.088 kr.

0 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren var ansat som lønmodtager i virksomheden [virksomhed1] A/S, som blev overtaget af [person1]. [person1] opsagde klageren og han blev fritstillet.

Ifølge den ansættelsesaftale, som [person1] ved overtagelsen af virksomheden indtrådte i, havde klageren krav på pensionsbidrag på 8 %, og klageren skulle selv betale 4 %.

Da [person1] hverken betalte klageren løn i opsigelsesperioden, pensionsbidrag, feriepenge eller godtgørelse, anlagde klageren retssag mod hende.

[person1] blev ifølge repræsentanten dømt efter klagerens påstand, og blev senere erklæret konkurs, hvorefter klageren anmeldte sit krav til Lønmodtagernes Garantifond. Det fremgik af ansættelsesaftalen mellem [virksomhed1] A/S og klageren, at [virksomhed1] A/S havde en aftale med [virksomhed2]. Af udbetalingsmeddelelsen fra Lønmodtagernes Garantifond fremgik, at udbetalingen vedrørte perioden 1. marts 2012 til 30. juni 2012.

Lønmodtagernes Garantifond har i sin opgørelse fratrukket de 4 %, som er klagerens egenbetaling til pensionen, før skat, hvilket efter klagerens opfattelse er korrekt, fordi dette beløb er skattefrit.

Lønmodtagernes Garantifond opgjorde arbejdsgiverens pensionsbidrag til 4.175,34 kr., og lønmodtagerens bidrag til 2.087,67 kr. [virksomhed1] A/S indbetalte ikke de to pensionsbeløb til [virksomhed2].

Lønmodtagernes Garantifond indbetalte ifølge fondens brev af 30. april 2014 pensionsbidragene til [virksomhed2], som returnerede pengene.

Den 9. oktober 2014 skrev Lønmodtagernes Garantifond til klageren, at fordi han ikke havde oplyst, hvortil pensionsbidraget skulle betales, ville fonden nu udbetale ham hans andel af pensionsbidraget som en lønandel med skattetræk. Før klageren kunne nå at reagere, havde han modtaget 1.210,01 kr.

Klageren har efterfølgende indbetalt 1.210,00 kr. til [virksomhed3] og Lønmodtagerens Garantifond har ligeledes indbetalt skatten på 877 kr. til pensionsordningen i [virksomhed3].

SKATs afgørelse

SKAT har på årsopgørelse nr. 3 for indkomståret 2012 forhøjet klagerens indkomst med 2.088 kr., idet der er blevet indberettet nye lønoplysninger fra Lønmodtagernes Garantifond.

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at der ikke er grundlag for beskatning af beløbet på 2.080 kr.

Til støtte herfor, har repræsentanten anført:

”...

SKAT har i sit forslag til ændret årsopgørelse, der vedlægges, skrevet: "Oplysningerne fra Lønmodtagernes Garantifond på 2.088,00 kr. betyder, at din indtægt er blevet forhøjet"

Lønmodtagernes Garantifond har i sin opgørelse opgjort § 2 b godtgørelsen til 17.894,31 dkk, har fratrukket skat g arbejdsmarkedsbidrag med i alt 4.159,56 dkk, og har udbetalt til klageren 13.734,75 dkk.

SKAT har i sit forslag til ændret årsopgørelse lavet en specifikation af jubilæumsgratiale/fratrædelsesgodtgørelse, der tager udgangspunkt i bruttobeløbet 17.894 dkk.

Det er vel fortsat således, at SKAT anmelder skatten af de beløb, som Lønmodtagerens Garantifond udbetaler, i arbejdsgiverens konkursbo, eller -hvis konkursboet er afsluttet - kræver beløbet af arbejdsgiveren, således at skatten er lønmodtageren uvedkommende, og erstatningen skattefri.

Der er imidlertid også den mulighed, at SKAT i sit forslag til ændret årsopgørelse har forhøjet klagerens personlige indkomst, med de bruttobeløb, som fremgår af opgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond, og har godskrevet klageren den skat, som Lønmodtagernes Garantifond har beregnet.”

I supplerende redegørelse til Skatteankestyrelsen har repræsentanten anført:

”...

Når [virksomhed1] A/S ikke har indbetalt pension for [person2], kunne Lønmodtagernes Garantifond ikke forvente, at [virksomhed2] havde en konto for [person2].

Alligevel betalte Lønmodtagernes Garantifond ifølge fondens brev af 30. april 2014 pensionsbidragene til [virksomhed2], som returnerede pengene.

Ifølge [person3], som er ansat ved SKAT, har Lønmodtagernes Garantifond indberettet til SKAT, at fonden den 29. april 2014 udbetalte lønmodtagerens bidrag til [person2], og at det udbetalte beløb var 1.210,01. Denne oplysning understøttes af, at SKAT den 5. maj 2014 sendte [person2] et forslag til ændret årsopgørelse, hvori henvises til oplysninger fra Lønmodtagernes Garantifond.

Lønmodtagernes Garantifond udbetalte imidlertid ikke lønmodtagerens pensionsbidrag til [person2] den 29. april 2014, og lønmodtagernes Garantifond betalte heller ikke skat m.v. af pensionsbidraget, idet denne forpligtelse påhviler skyldneren.

Lønmodtagernes Garantifond sendte et brev til [person2]. Brevet er dateret den 30. april 2014, men da Lønmodtagernes Garantifond i et senere brev af 9. oktober 2014 henviser til et brev af 29. april 2014, er det sandsynligt, at brevet er skrevet den 29. april 2014 samtidig med indberetningen til SKAT, men at brevet først er udskrevet den 30. april 2014, og derfor har fået påført datoen den 30. april 2014.

I brevet af den 30. april 2014 opfordres [person2] til at oplyse, hvilken pensionordning, pensionsbidraget skal betales til, og i brevet står:

" Vær opmærksom på, at vi ikke behandler din sag, før vi har hørt fra dig".

[person2] klagede over den ændrede årsopgørelse til Skatteankestyrelsen. Skatteankestyrelsen sendte sagen til SKAT, og jeg blev ringet op af [person3].

Jeg havde flere telefonsamtaler med [person3] og under en af disse samtaler fortalte [person3] om indberetningen fra Lønmodtagernes Garantifond.

Den 9. oktober 2014 skrev Lønmodtagernes Garantifond til [person2], at fordi han ikke havde oplyst, hvortil pensionsbidraget skulle betales, ville fonden nu udbetale ham han andel af pensionsbidraget som en lønandel med skattetræk.

Før [person2] kunne nå at reagere, havde han modtaget 1.210,01dkk.

I december 2014 fortalte jeg Lønmodtagernes Garantifond, at pensionsbidragene skulle indbetales til PFA pension, og har nu fået bekræftet, at Lønmodtagernes Garantifond den 16. december 2014 har betalt 4.175,34 dkk. til [virksomhed3].

Jeg har indbetalt 1.210,00 dkk til [virksomhed3].

Lønmodtagernes Garantifond mangler at betale skatten 2.087,67dkk -1.210,01dkk = 877,66 dkk til [virksomhed3].

F. s. v. a. klagesagen ved Skatteankestyrelsen er det nu på baggrund af [person3]s oplysning og brevet af 9. oktober 2014 fra Lønmodtagernes Garantifond klart, at indberetningen den 29. april 2014 fra Lønmodtagernes Garantifond til SKAT er falsk, og den ændrede årsopgørelse derfor forkert.”

Repræsentanten har yderligere forklaret:

”Jeg klagede til Foketingets ombudsmand, som sendte min klage til Lønmodtagernes Garantifond, hvorefter [person4] fra Lønmodtagernes Garantifond ringede, og fortalte, at Lønmodtagernes Garantifond uden at underrette min søn eller mig havde betalt 877,00 dkk til pensionsselskabet. Jeg har sendt oversigten over udbetalinger fra LG via klageportalen, og vedhæfter den også her.”

Landsskatterettens afgørelse

Lønindkomst er skattepligtig jf. statsskattelovens § 4, stk. 1, litra c.

Præmier og indskud til pensionsordninger med løbende udbetalinger, bortset fra ophørende alderspensioner, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold, medregnes ikke ved opgørelsen af klagerens skattepligtige indkomst.

Bortseelsesretten gælder for alle beløb, som efter pensionsaftalen bliver indbetalt af arbejdsgiveren til en pensionsordning for klageren. Det gælder, uanset om indbetalingerne efter den indbyrdes aftale mellem arbejdsgiveren og den ansatte benævnes arbejdsgiver- eller arbejdstagerbidrag (egne bidrag). Bortseelsesretten gælder også, hvis arbejdsgiveren f.eks. ved konkurs ikke indbetaler de aftalte pensionsbidrag. Der skal altså ikke ske beskatning af de pensionsindbetalinger, som den ansatte har erhvervet endelig ret til, men som faktisk ikke er blevet indbetalt af arbejdsgiveren. Hvis arbejdsgiveren tilbageholder beløbet i lønnen, men ved en fejl ikke får beløbet indbetalt inden årets udgang, bliver det tilsvarende godkendt, at der stadig er bortseelsesret for beløbet, hvis indbetalingen sker inden rimelig tid.

Lønmodtagernes Garantifond har udbetalt lønmodtagerens egenbetaling af pension som løn til klageren. Klageren har efterfølgende indbetalt 1.210 kr. til PFA pension og Lønmodtagernes Garantifond har indbetalt beløbet på 877,66 kr. til PFA pension.

Når henses til klagerens ansættelsesaftale, er det rettens opfattelse, at klageren har erhvervet ret til sin egenbetaling af pension, som er opgjort til 2.087,67 kr. i indkomståret 2012.

Idet der er tale om et indskud på klagerens pensionsordning, som skal indbetales af arbejdsgiveren, skal beløbet ikke medregnes til klagerens skattepligtige indkomst.

Landsskatteretten nedsætter derfor SKATs ændring med 2.088 kr.