Kendelse af 04-12-2024 - indlagt i TaxCons database den 11-01-2025

Journalnr. 21-0025224

Motorstyrelsen har afvist selskabets anmodning om tilbagebetaling af et eksportgodtgørelsesgebyr, under henvisning til, at selskabet ikke har dokumenteret eller sandsynliggjort, at der har været forhold, der kan anses som særlige omstændigheder, som kan begrunde en tilbagebetaling af eksportgebyret, jf. § 2, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer.

Landsskatteretten ændrer Motorstyrelsens afgørelse.

Faktiske oplysninger

Selskabet har den 17. september 2020 anmodet Motorstyrelsen om udbetaling af eksportgodtgørelse for køretøjet, FORD TRANSIT 280 S 2,2 TDCI, stelnummer [diverse1].

Køretøjet er afmeldt fra Køretøjsregisteret den 30. december 2019.

Køretøjet er synet i registreringsklar stand og toldsynet den 14. september 2020.

Den 18. november 2020 sendte Motorstyrelsen forslag til afgørelse, hvor Motorstyrelsen afviste selskabets anmodning om eksportgodtgørelse under henvisning til, at der ikke var fremsendt dokumentation for ejerskab og udførsel af køretøjet og eventuelt salg.

I mail af 16. december 2020 anmodede selskabet Motorstyrelsen om, at annullere anmodningen om eksportgodtgørelse, under henvisning til de særlige omstændigheder som Corona havde forårsaget, idet køretøjet ikke kunne udføres fra landet, idet køberen var blevet afvist ved den danske grænse. Selskabet anmodede i samme mail om at få tilbagebetalt det af selskabet betalte eksportgodtgørelsesgebyr.

I brev af 21. december 2020 bekræftede Motorstyrelsen selskabets anmodning om annullering af anmodningen om eksportgodtgørelse, og klageren modtog den 22. december 2020 en teknisk 0-afgørelse.

I mail af 21. december 2020 anmodede selskabet igen Motorstyrelsen om tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret.

Det fremgår af den påklagede afgørelse, at selskabet har haft en frist til den 17. december 2020 til at få køretøjet udført her fra landet, svarende til tre måneder fra anmodningsdatoen den 17. september 2020.

Selskabet har fremlagt en afgørelse fra [politiet], dateret den 30. oktober 2020, hvoraf fremgår, at der er truffet afgørelse om at nægte adgang til Danmark, under henvisning til at den pågældende ikke har permanent bolig eller arbejde i Danmark. Det fremgår ikke til hvem afgørelsen er udstedt.

Motorstyrelsen har anført at grænserne i perioden ikke har været lukket for udrejse, og selskabet derfor har haft mulighed for at udføre køretøjet inden for fristen den 17. december 2020.

Motorstyrelsen har ikke foretaget en værdiansættelse af køretøjet, på baggrund af selskabets anmodning om eksportgodtgørelse af 17. september 2020.

Det fremgår af Køretøjsregistreret at selskabet på ny har anmodet om eksportgodtgørelse den 17. februar 2021, og fået udbetalt eksportgodtgørelse for køretøjet.

Motorstyrelsens afgørelse

Motorstyrelsen har i afgørelse af 17. februar 2021, afvist selskabets anmodning om at få tilbagebetalt et eksportgodtgørelsesgebyr, under henvisning til at der ikke er tale om særlige omstændigheder, jf. § 2, stk. 2, bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer.

Motorstyrelsen har som begrundelse bl.a. anført:

”Vi giver jer afslag på tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyr. For at få tilbagebetalt eksportgodtgørelsesgebyr, skal der være tale om en særlig omstændighed det vil sige forhold, som I ikke har haft mulighed for at gøre jer bekendt med, inden ansøgningen om eksportgodtgørelse.

Vores begrundelse

I har I jeres ansøgning henvist til coronavirus, som værende en særlig omstændighed, der har medført, at eksportsagen er blevet annulleret.

Motorstyrelsen har den 29. januar 2021 sendt jer forslag på afslag på tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret. I har den 1. februar 2021 gjort indsigelse, hvor I skriver, at det ikke var muligt for køber at rejse ind i Danmark, og dermed kunne køber ikke udføre køretøjet inden for den givne frist. I har vedhæftet et billede at et dokument udstedt af [politiet] den 30. oktober 2020.

Motorstyrelsen har i forslaget bedt jer dokumentere, hvorledes coronavirus har umuliggjort udførelsen af køretøjet. Fristen for udførelsen var den 17. december 2020. I har angivet, at køber blev afvist ved grænsen den 30. oktober 2020. Grænserne har i perioden ikke været lukket for udrejse, og I har derfor haft mulighed for at udføre køretøjet inden for fristen.

Da I ikke har dokumenteret, at det har været umuligt at udføre køretøjet fastholder Motorstyrelsen derfor, at eksportgodtgørelsesgebyret ikke tilbagebetales.”

Udtalelse fra Motorstyrelsen

I forbindelse med Skatteankestyrelsens klagesagsbehandling har Motorstyrelsen den 8. april 2024 udtalt følgende:

”Klager har fået afslag på tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret, da klager ikke har dokumenteret hvorledes, corona har umuliggjort udførelsen af køretøjet.

Motorstyrelsen har i BEK nr. 897 af 16/06/2020 §2, stk. 2 fået hjemmel til tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret for eksportanmodninger indgivet den 1. juli 2020 og derefter. Eksportgodtgørelsesgebyret kan tilbagebetales, når særlige omstændigheder taler herfor.

Klager har i sin oprindelige anmodning blot henvist til corona som værende en særlig omstændighed. Motorstyrelsen sender herefter forslag på afslag, da det ikke er blevet dokumenteret eller forklaret, hvorledes corona har umuliggjort udførelsen af køretøjet.

Klager gør indsigelse mod forslaget med samme begrundelse, som er blevet gjort i denne klagesag. Klager referer til at Coronaen har været med til at lukke hele verden ned, og hele Danmark har i periodevis været lukket. Klager henviser til forskellige restriktioner uden at udspecificerer, hvilke restriktioner, der har umuliggjort udførelsen.

Klager skriver videre i sin indsigelse, at køber af køretøjet blev afvist ved grænsen, hvorfor køber ikke kunne udføre køretøjet. Dette er af Motorstyrelsen ikke vurderet til at være en særlig omstændighed, der har umuliggjort udførelsen af køretøjet, da købers adgang til Danmark ikke forhindre klager i selv af udføre køretøjet inden for fristens udløb. Klager har i sin indsigelse vedlagt en skrivelse fra [politiet] på afslag på indrejse. Brevet indeholder ikke information på, hvem der er blevet afvist ved grænsen, men datoen den 30. oktober 2020 fremgår. Fristen for udførelsen var den 17. december 2020. Klager har derfor haft mulighed for at finde anden løsning på udførelse af køretøjet inden for rimelig frist, såfremt det antages at skrivelsen vedrører købers afvisning ved grænsen. Det er eksportanmoders ansvar at få køretøjet udført inden sagsfristen, og det er ikke angivet i eksport-godtgørelsesprocessen, at køber af køretøjet skal afhente køretøjet i Danmark.

Da klager efter Motorstyrelsens vurdering ikke har dokumenteret, hvorledes corona har umuliggjort udførelsen af køretøjet, gives der afslag på tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret.

Motorstyrelsen har følgende bemærkninger til klagen:

Denne sag har været fremlagt for Motorstyrelens juridiske afdeling, inden afgørelsen blev truffet, som fandt, at dokumentationen ikke kunne begrunde en tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret. Dokumentationen på afslag på indrejse til Danmark indeholder ikke navnet på personen, der er blevet nægtet adgang, samt angiver en dato, der ikke begrunder umuliggørelsen af udførelse. Klager refererer herudover til sygdom og karantænekrav uden yderligere beskrivelse af, hvorledes dette har umuliggjort udførelsen af køretøjet.

Der skal forelægge en særlig omstændighed for, at tilbagebetalingen kan finde sted, og at referere til corona generelt anses ikke som dette. For at Motorstyrelsen tilbagebetaler eksportgodtgørelsesgebyret, skal det forklares konkret hvilken restriktion, der har umuliggjort udførelsen af køretøjet samt, hvorledes restriktionen har gjort dette.

Klagers skrivelse til Skatteankestyrelsen indeholder ikke ny information, som ikke indgik i klagers oprindelige indsigelse i denne sag. Motorstyrelsen har derfor ikke yderligere at tilføje, end hvad der allerede ligger til grund for afslaget på anmodningen.

Det skal desuden nævnes, at Motorstyrelsen aldrig har tilbagebetalt et eksportgodtgørelsesgebyr til [virksomhed1] ApS med begrundelsen i corona, som klager påstår.

Motorstyrelsen indstiller, at afgørelsen af den 17. februar 2021 fastholdes.”

Klagerens opfattelse

Selskabet har nedlagt påstand om, at Motorstyrelsen skal tilbagebetalt eksportgodtgørelsesgebyret, under henvisning til at anmodningen om eksportgodtgørelse blev annulleret af selskabet som følge af særlige omstændigheder, idet køberen af køretøjet som følge af Coronaen ikke havde mulighed for at afhente køretøjet her i landet inden tre måneder fra anmeldelsesdatoen.

Til støtte for påstanden er bl.a. anført:

”Vi vil gerne klage over Motorstyrelsens afgørelse om at afvise at tilbagebetale eksportgebyret i to sager vores køretøjer Ford Transit 280 S 2,2 TDCI, og VW Multivan 2,5 TDI AUT. Vi er på ingen måde enige i jeres forslag om at afvise tilbagebetaling for eksportgodtgørelsesgebyr i sagerne med sagsnr. [sag1] & [sag2]. Coronaen har været med til at lukke hele verden ned, og hele Danmark har i periodevis været lukket. Alligevel skal vi komme med en forklaring om hvorfor vores kunder ikke kunne komme og hente bilen indenfor den frist på 3 måneder. At Corona pandemien og dennes konsekvenser ikke er forklaring nok, viser bare at Motorstyrelsen prøver at holde pengene tilbage. I flere tilfælde er vores kunder blevet nægtet adgang til Danmark ved grænsen. Derudover har flere Europæiske lande haft forskellige restriktioner som har gjort det umuligt for vores kunder at hente bilerne indenfor den frist der var aftalt. Desuden har der været tilfælde af sygdom, og karantæne krav som også har forhindret nogen af vores kunder i at komme til Danmark. Vi har før fået eksportgodtgørelsesgebyret retur ved at henvise til Corona, og syntes det er mærkeligt at det pludselig ikke er en valid grund, når alle de forskellige restriktioner og komplikationer som Coronaen har medført er velkendt. I denne specifikke sag havde den samme kunde købt de to biler, men han blev nægtet adgang ved grænsen. Vi har vedlagt brevet fra politiet ved grænsen. Kunden kunne derfor ikke hente bilerne indenfor den frist der var aftalt. Vi mener derfor at vi er berettiget til at anmode om at få eksportgodtgørelsesgebyret retur i de to sager.”

Retsmøde

Motorstyrelsens udtalelse til Skatteankestyrelsens indstilling

Motorstyrelsen har udtalt følgende til Skatteankestyrelsens indstilling:

”Landsskatteretten skal tage stilling til, om Motorstyrelsen med rette har afvist at tilbagebetale eksportgodtgørelsesgebyret efter § 2, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer.

Vi er enige i, at der i den konkrete sag er tale om sådanne særlige omstændigheder, hvorfor betingelserne for tilbagebetaling, jf. bekendtgørelsens § 2, stk. 2, er opfyldt. Det skyldes, at klageren har oplyst, at det pga. coronasituationen ikke var muligt for køberen at afhente køretøjet. Derudover har klageren fremlagt en afgørelse stemplet af [politiet], hvoraf det fremgår, at en person den 30. oktober 2020 er blevet afvist indrejse til Danmark.

Vi er dog ikke enige i Skatteankestyrelsens begrundelse

Det følger af lovforslag nr. 24 af 2. oktober 2019 om ændring af registreringsafgiftsloven og forskellige andre love, at formålet med indførelsen af et gebyr i forbindelse med anmodninger om eksportgodtgørelse var, at gebyret skulle være fuldt omkostningsdækkende i forhold til Skatteforvaltningens omkostninger ved at administrere værdifastsættelsen af brugte køretøjer ved eksport.

Formålet med indførelsen af gebyret har imidlertid ikke betydning for muligheden for tilbagebetaling af gebyret. Hjemlen for tilbagebetaling af gebyret følger af § 2 i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer. Bestemmelsen har følgende ordlyd:

§ 2

Et indbetalt gebyr tilbagebetales, hvis en anmodning om godtgørelse afvises i medfør af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 3.

Stk. 2.

Skatteforvaltningen kan i andre end det i stk. 1 opregnede tilfælde beslutte at tilbagebetale gebyret, hvis særlige omstændigheder taler herfor.

Da anmodningen om godtgørelse ikke afvises i medfør af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 3, hviler muligheden for tilbagebetaling alene på bekendtgørelsens § 2, stk. 2, hvorefter der kan ske tilbagebetaling, hvis særlige omstændigheder taler herfor. Det afgørende er således, om betingelserne for tilbagebetaling er opfyldt i henhold til ordlyden af bekendtgørelsens § 2, stk. 2.

Der findes en lignende bestemmelse i opkrævningslovens § 8, stk. 1, hvorefter der er hjemmel til at meddele fritagelse for betaling af f.eks. renter, når det på grund af særlige omstændigheder findes rimeligt. Det fremgår af de almindelige bemærkninger til § 8 i lovforslag nr. 19 af 6. oktober 1999 (forslag til Lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v.), at: ”Bestemmelsen, der skal administreres restriktivt, anvendes til at fritage virksomheder, der hidtil har betalt rettidigt, for betaling af renter og afgifter ved for sen betaling, når det på grund af særlige omstændigheder findes rimeligt. Fritagelse kan ske i de situationer, hvor der er tale om pludseligt opståede hændelser, som virksomheden ikke har haft indflydelse på og ikke har kunnet forudse.” (vores understregninger).

Vi gør i øvrigt opmærksom på, at størrelsen af eksportgodtgørelsesgebyret er udtryk for, at gebyret ud fra en gennemsnitsbetragtning skal dække Motorstyrelsens omkostninger på området. Der er således ikke tale om, at det gebyr, som er opkrævet i én sag, alene er opkrævet til dækning af omkostningerne til behandling af denne konkrete sag. Det er derfor vores vurdering, at eventuelle sagsbehandlingsskridt, der er eller ikke er foretaget, kan indgå i vurderingen af, om der foreligger særlige omstændigheder, men at det ikke i sig selv er afgørende.

Hvis alene det forhold, at vi ikke skulle have foretaget de normale sagsbehandlings-skridt ved behandlingen af en anmodning om eksportgodtgørelse, herunder særligt værdiansættelsen af køretøjet, er en sådan særlig omstændighed, vil bestemmelsen om tilbagebetaling blive udvandet og fungere som en generel fortrydelsesret. Det har aldrig været hensigten. Bestemmelsen blev indsat i bekendtgørelsen på det tidspunkt, hvor det netop pga. coronasituationen var mere eller mindre umuligt at udføre et køretøj fra landet. Coronasituationen var en sådan pludseligt opstået hændelse, som den pågældende virksomhed ikke havde haft indflydelse på og ikke havde kunnet forudse.

Vi indstiller herefter, at Landsskatteretten ændrer Motorstyrelsens afgørelse med den begrundelse, at det af klageren oplyste om coronasituationen samt den fremlagte afgørelse stemplet af politiet er en sådan særlig omstændighed, som taler for at tilbagebetale gebyret.”

Indlæg under retsmødet

Selskabet havde forinden retsmødet meddelt til Skatteankestyrelsen, at selskabet ikke ville deltage i retsmødet. Retsmødet blev herefter gennemført uden deltagelse af Selskabet.

Motorstyrelsen, anførte i overensstemmelse med tidligere udtalelser, at Motorstyresen afgørelse bør ændres således at selskabet får medhold i påstanden om, at få tilbagebetalt eksportgodtgørelsesgebyret, dog således at begrundelsen i Skatteankestyrelsens indstilling ændres til at der foreligger særlige omstændigheder, som følge af selskabet ikke kunne udføre køretøjet her fra landet som følge af Corona, jf. § 2, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer.

Der blev yderligere henvist til Landsskatterettens afgørelse af 11. november 2024, J.nr. 24-0008316, hvor Landsskatteretten fandt, at uanset det fremgår af forarbejderne at gebyret har til formål at dække omkostningerne til værdiansættelsen af køretøjer til eksport, har gebyret reelt til formål at dække omkostningerne ved hele eksportgodtgørelsesordningen, og det forhold at Motorstyrelsen ikke har foretaget en værdiansættelse af køretøjet, ikke selvstændigt kan udgøre en særlig omstændighed, der kan begrunde en tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret.

Landsskatterettens afgørelse

Landsskatteretten skal tage stilling til om selskabet skal have tilbagebetalt eksportgodtgørelsesgebyret, som følge af særlige omstændigheder, jf. § 2, stk. 2, bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer.

Retsgrundlaget

Følgende fremgår af registreringsafgiftslovens § 7 b, stk. 1 og stk. 4, nr. 1:

”Afgiften af et brugt motorkøretøj, der er afgiftsberigtiget efter §§ 4-5 c, 29 eller 29 a, godtgøres, såfremt køretøjet afmeldes fra Køretøjsregisteret og udføres fra landet.”

Følgende fremgår af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 1:

”Sammen med en anmodning om godtgørelse af afgiften efter § 7 b skal der afleveres en synsrapport om køretøjets stand, jf. § 10, stk. 3. Det skal af synsrapporten endvidere fremgå, at køretøjet er i registreringsklar stand. Synsrapporten må ikke være ældre end 4 uger, regnet fra anmodningens indgivelse. Afgiften godtgøres af told- og skatteforvaltningen, når køretøjets afgiftspligtige værdi er fastslået og told- og skatteforvaltningen har modtaget dokumentation for køretøjets afmeldelse fra Køretøjsregisteret og udførsel her fra landet.”

Det fremgår af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 6 og 7, lovbekendtgørelse nr. 228 af 11. marts 2020, at der sammen med en anmodning om eksportgodtgørelse, skal betales et gebyr.

Registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 6 og 7, har følgende ordlyd:

”Stk. 6.

Sammen med en anmodning om godtgørelse af afgiften efter § 7 b for et køretøj betales et gebyr på 1.950 kr. Gebyret betales af den, der anmoder om godtgørelsen.

Stk. 7.

Skatteministeren fastsætter de nærmere regler for gebyret.”

Af forslag til lov nr. 24 af 2. oktober 2019, om ændring af registreringsafgiftsloven og forskellige andre love, fremgår følgende af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 2.2.2, vedrørende indførelsen af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 6 og 7:

”Da det foreslås, at selvanmeldere fra og med den 1. juli 2020, i medfør af lovforslagets § 1, nr. 23 og 24, ikke længere selv skal kunne fastsætte værdien af eksportkøretøjer og angive eksportgodtgørelsen, vil denne opgave blive varetaget af Skatteforvaltningen. Det foreslås på den baggrund, at skatteministeren fra og med den 1. juli 2020 tillige skal bemyndiges til at fastsætte gebyrets størrelse på bekendtgørelsesniveau, da gebyret på dette tidspunkt vil skulle være fuldt omkostningsdækkende i forhold til Skatteforvaltningens omkostninger ved at administrere værdifastsættelsen af brugte køretøjer ved eksport.

Indtægter fra gebyret vil tilgå Motorstyrelsen og vil bidrage til at finansiere de merudgifter, som Motorstyrelsen vil få som følge af, at selvanmelderordningen på eksportområdet foreslås afskaffet fra og med den 1. juli 2020.”

Af forslag til lov nr. 24 af 2. oktober 2019, om ændring af registreringsafgiftsloven og forskellige andre love, fremgår følgende bl.a. af lovforslagets bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser, § 1, nr. 19 og 20:

”Foruden fastsættelse af gebyrets størrelse vil der navnlig kunne blive tale om at fastsætte nærmere regler for, hvordan gebyret skal betales eller tilbagebetales. Det foreslås, at dette forslag får virkning fra og med den 1. juli 2020, jf. lovforslagets § 28, stk. 2. Efter forslaget vil gebyret løbende kunne justeres med henblik på bedre at afspejle Skatteforvaltningens faktiske udgifter til at fastsætte værdien af brugte køretøjer ved eksport. Den foreslåede nyaffattelse har alene til formål at sikre, at skatteministeren gives en udtrykkelig hjemmel til at fastsætte størrelsen af det gebyr, som vil skulle betales af borgere og virksomheder, der ønsker at få udbetalt eksportgodtgørelse.

Samlet set vil de foreslåede ændringer medføre, at gebyret på 1.950 kr. vil være gældende fra og med den 1. januar 2020 frem til og med den 30. juni 2020, hvorefter det omkostningsdækkende gebyr vil gælde fra og med den 1. juli 2020, hvorefter gebyrets størrelse vil blive fastsat og reguleret af skatteministeren ved bekendtgørelse. Det forventes, at gebyret også fra og med den 1. juli 2020 vil udgøre ca. 1.950 kr., men eftersom der vil være tale om et omkostningsdækkende gebyr, kan det ikke udelukkes, at beløbets størrelse vil blive justeret.

Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 2.2.2.”

Skatteministeren har i medfør af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 7, fastsat bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer. Bekendtgørelsen har følgende ordlyd:

”§ 1

Skatteforvaltningen opkræver et gebyr på 2.350 kr. pr. køretøj ved indgivelsen af en anmodning om godtgørelse efter registreringsafgiftslovens § 7 b. Gebyret betales af den, der anmoder om godtgørelsen.

§ 2

Et indbetalt gebyr tilbagebetales, hvis en anmodning om godtgørelse afvises i medfør af registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 3.

Stk. 2.

Skatteforvaltningen kan i andre end det i stk. 1 opregnede tilfælde beslutte at tilbagebetale gebyret, hvis særlige omstændigheder taler herfor.

§ 3

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2020.”

Følgende fremgår af bemærkningerne vedrørende indførelsen af § 7 C, forslag til lov om ændring af lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v., lov om afgift efter brændstofforbrug for visse personbiler og lov om registreringsafgift af motorkøretøjer m.v. LFF nr. 181 af 20. marts 2022, pkt. 12:

“Under hensyn til den fortsatte værdiforringelse, der sker efter vurderingen, er det hensigten at fastsætte en frist på 1 måned, hvorefter køretøjet skal være afmeldt fra Centralregisteret. Dokumentation for udførslen skal foreligge senest 3 måneder efter vurderingen.”

Landsskatteretten har i afgørelse af 11. november 2024, J.nr. 24-0008316 (endnu ikke offentliggjort), fastlagt at eksportgodtgørelsesgebyret ikke alene er tiltænkt at skulle dække Motorstyrelsens omkostninger til værdiansættelsen af et køretøj der anmeldt til eksport, men at gebyret skal dække selve eksportgodtgørelsesordningen som sådan, herunder også omkostningerne til f.eks. sagsbehandling og godkendelse af dokumentation for ejerskab og udførsel af køretøjet. Landsskatteretten anførte bl.a. følgende:

”Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 7. Det fremgår af forarbejderne til bestemmelserne i registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 6 og 7, at formålet med indførelsen af eksportgodtgørelsesgebyret var at dække de yderligere omkostninger til administration vedrørende eksport-godtgørelse for køretøjer i forbindelse med afskaffelse af selvanmelderordningen på området. Forarbejderne må i denne sammenhæng forstås sådan, at eksportgodtgørelsesgebyret ikke alene tilsigtes at dække Motorstyrelsens omkostninger til værdiansættelsen af et køretøj, men gebyret skal dække selve eksport-godtgørelsesordningen som sådan, herunder også omkostningerne til f.eks. sagsbehandling og godkendelse af dokumentation for ejerskab og udførsel af et køretøj. Det er da også en betingelse for udbetaling af eksportgodtgørelse for et køretøj, at køretøjet er ejet af og udføres af landet, ligesom det er en forudsætning for værdifastsættelse af et køretøj, at Motorstyrelsen kan godkende dokumentationen for ejerskab og udførsel. Der er ikke i forarbejderne en særskilt omtale af spørgsmålet om tilbagebetaling af eksport-godtgørelsesgebyr, og der er derfor heller ikke nærmere beskrivelse af, hvad der f.eks. skal forstås ved særlige omstændigheder i nærværende sammenhæng.”

Landsskatterettens begrundelse og resultat

Selskabet har den 17. september 2020 anmodet Motorstyrelsen om at fastsætte værdien af køretøjet, FORD TRANSIT 280 S 2,2 TDCI, med stelnummer [diverse1], med henblik på udbetaling af eksportgodtgørelse, jf. registreringsafgiftslovens § 7 b og § 7 c.

Selskabet har i henhold til bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer, jf. § 1, betalt et eksportgodtgørelsesgebyret på 2.350 kr.

Selskabet har ikke efterfølgende sendt dokumentation for ejerskab eller udførsel af køretøjet, hvorfor Motorstyrelsen den 18. november 2020 har anmodet selskabet om at fremsende dokumentation herfor. Selskabet har i mail af 16. december 2020 annulleret anmodningen om eksportgodtgørelse, under henvisning til særlige omstændigheder, idet Coronaen havde forårsaget at køretøjet ikke kunne udføres fra landet inden for fristen den 17. december 2020, fordi køberen blev afvist ved den danske grænse.

Selskabet har annulleret eksportgodtgørelsesanmodningen inden fristen på tre måneder til at få køretøjet udført her fra landet, og Motorstyrelsen har hverken foretaget en værdiansættelse af køretøjet, eller gennemgået dokumentation for ejerskab og udførsel af køretøjet.

Selskabet har fremlagt en afgørelse fra [politiet], dateret den 30. oktober 2020, hvoraf fremgår, at der er truffet afgørelse om at nægte adgang til Danmark, under henvisning til at den pågældende ikke har permanent bolig eller arbejde i Danmark. Det fremgår ikke til hvem afgørelsen er udstedt.

Det fremgår af bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020, jf. § 2, stk. 2, at skatteforvaltningen i andre end det i stk. 1 opregnede tilfælde kan beslutte at tilbagebetale gebyret, hvis særlige omstændigheder taler herfor.

Henset til, at det lægges til grund at køretøjet ikke kunne udføres her fra landet inden den 17. december 2020, som følge af Corona, der medførte at de danske grænser var lukket for indrejse, således at køberen af køretøjet ikke havde mulighed for at udføre køretøjet, og selskabet forinden fristen på tre måneder til at udføre køretøjet, annullerede anmodningen om eksportgodtgørelse fordi køretøjet ikke kunne udføres, finder Landsskatteretten at der er tale om sådanne særlige omstændigheder, der taler for at tilbagebetale det af selskabet indbetalte eksportgodtgørelsesgebyr, jf. 2, stk. 2. i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020.

Landsskatteretten ændrer herefter Motorstyrelsens afgørelse, således at eksportgodtgørelsesgebyret på 2.350 kr. skal tilbagebetales til selskabet.