Kendelse af 08-01-2025 - indlagt i TaxCons database den 04-02-2025
Klagepunkt | Skattestyrelsens afgørelse | Klagerens opfattelse | Landsskatterettens afgørelse |
Indkomståret 2019 Aktieindkomst | |||
Udbytte fra danske aktier | 20.155 kr. | 0 kr. | Stadfæstelse |
Udbytte fra udenlandske aktier | 1.995 kr. | 0 kr. | Stadfæstelse |
Gevinst ved salg af aktier fra udlandet | 542.482 kr. | 0 kr. | Stadfæstelse |
Klageren har for indkomståret 2019 ikke oplyst udbytte fra depot i udlandet eller gevinst/tab på udenlandske værdipapirer på den danske årsopgørelse.
Klageren er fuldt skattepligtig til Danmark.
Klageren har som dokumentation for modtagne udbytter samt køb og salg af værdipapirer fra klagerens depot i [finans1] (konto [...10]) fremlagt dokumentet ”Statement of income, gains and expenses” for perioden 1. januar 2019 – 31. december 2019. Dokumentet er udarbejdet af [finans1].
Skattestyrelsen har med udgangspunkt i det fremlagte dokument og efterfølgende indhentet materiale fra skattemyndighederne i Schweiz opgjort klagerens modtagne udbytter og gevinst på værdipapirer fra udlandet fra klagerens depot i [finans1] (konto [...10]) således:
Udbytte fra aktier fra Danmark | 20.155 kr. |
Udbytte fra aktier fra USA | 1.994 kr. |
Gevinst ved salg af værdipapirer fra udlandet | 542.482 kr. |
I alt | 564.634 kr. |
Skattestyrelsen har ved opslag i ESMA-registret undersøgt klassificeringen af klagerens værdipapirer i depotet i [finans1]. Det fremgår, at værdipapirerne er angivet med klassifikationskoden ES, som efter det oplyste, er ”Commen/Ordinary shares”.
Der er ikke oplysninger om aktiernes købstidspunkt eller anskaffelsessum. Det fremgår af den påklagede afgørelse, at klageren ikke har oplyst Skattestyrelsen om købet af de aktier der er afstået i indkomståret 2019, idet aktierne ikke er registreret i Værdipapirsystemet eller på anden måde er oplyst til Skattestyrelsen.
Der er ikke fremlagt yderligere dokumentation.
Skattestyrelsen har for indkomståret 2019 forhøjet klagerens aktieindkomst med i alt 564.631 kr.
Skattestyrelsen har som begrundelse bl.a. anført:
”...
1. Aktieudbytter
...
1.4. Skattestyrelsens bemærkninger og begrundelse
Vi har fra Schweiz modtaget oplysning om, at du på konto [...10] i dit depot i [finans1] har modtaget udbytter for 3.346,70 CHF i 2019. Du har ikke oplyst om aktieudbytte fra dit depot på din årsopgørelse for indkomståret 2019.
Det fremgår af det tilsendte materiale, at udbytterne stammer fra aktier i Danmark og USA, og at du ligeledes har betalt kildeskat hertil.
Ud fra det modtagne materiale har vi opgjort dine udbytter fra aktier fra USA til 1.994 kr. Nedslag for betalt udenlandsk kildeskat er opgjort til 299 kr. Vi har ligeledes opgjort dine udbytter fra danske aktier til 20.155 kr. Se opgørelse i bilag 1.
Til brug for omregningen af beløbene til danske kroner har vi anvendt Nationalbankens valutakurser. Der er anvendt de faktiske dagskurser ved omregningen. Ved omregningen er der taget udgangspunkt i tidspunktet for udbetaling af udbytterne, da vi ikke er bekendte med vedtagelsesdatoen for dine udbytter.
Udbytter er skattepligtige efter ligningslovens § 16 A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1.
Det følger af statsskattelovens § 4, stk. 1, litra e, at udbytter af alle slags obligationer skal medtages i den skattepligtiges indkomst, hvad enten de stammer her fra landet eller fra udlandet. Udbytter fra aktier beskattes som aktieindkomst efter reglerne i personskattelovens § 4a, stk. 1, nr. 1.
Ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA artikel 10, kan udbytter, som betales af et selskab i de pågældende lande, beskattes i Danmark. Udbytte kan også beskattes i USA, men skatten der pålægges må ikke overstige 15 %. Du kan få nedslag for betalt udenlandsk skat med op til 15 %, dette står i artikel 23.
På baggrund af ovenstående forhøjes din aktieindkomst med henholdsvis 20.155 kr. og 1.994 kr. for indkomståret 2019, i alt 22.149 kr.
På årsopgørelsen får du nedslag i din danske skat for betalt udenlandsk udbytteskat med 299 kr.
Vedrørende skat betalt på danske aktier godskrives denne på 27 % i skatteberegningen. Aktieindkomst beskattes med 27 % op til 54.000 DKK og beløb herover beskattes med 42 %.
2. Gevinst og tab på udenlandske aktier
...
2.4. Skattestyrelsens bemærkninger og begrundelse
Vi har fra Schweiz modtaget oplysning om, at du på konto [...10] i dit depot i [finans1] har bruttoafståelser for 452.422,06 CHF i 2019. Du har ikke oplyst om gevinst og tab på aktier fra dit depot i [finans1] på din årsopgørelse for 2019.
Du har indsendt dokumentation for salg af dine værdipapirer i 2019. Vi har ud fra opslag på ESMA klassificeret dine værdipapirer som aktier optaget til handel på reguleret marked. Vi klassificerer dine værdipapirer, da det har betydning for, hvordan gevinst/tab skal opgøres og beskattes.
Gevinst og tab på aktier skal opgøres som forskellen mellem afståelses- og anskaffelsessummen. Det står i aktieavancebeskatningslovens § 26, stk. 2. Da vi ikke har oplysninger om anskaffelsessummer, ligger vi den beregnede gevinst/tab til grund, som fremgår af rapporten for 2019 fra [finans1]. Vi har opgjort gevinsten på dine aktier til 542.482 kr. og dit tab til 252.383 kr. Se vedlagte Bilag 2.
Gevinst ved salg af aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked, er skattepligtig og tab kan som udgangspunkt modregnes i gevinster og udbytter fra tilsvarende aktier. Det står i aktieavancebeskatningslovens § 12 og § 13A.
For at opnå fradrag for tab på dine aktier, er det en betingelse, at vi har modtaget oplysning om købet inden den 1. juli i det år, der følger efter købsåret. Det står i aktieavancebeskatningslovens 13A, stk. 1.
Ifølge aktieavancebeskatningslovens § 14, stk. 1., skal følgende oplysninger angives for det enkelte papir:
• | Aktiernes identitet – navn og fondskode (ISIN) m.v. |
• | Antal |
• | Købstidspunkt |
• | Købesum |
Vi kan se, at du ikke tidligere har indsendt oplysninger til os om købet af de aktier, du har solgt i 2019, idet de ikke er registreret i Værdipapirsystemet eller på anden måde er oplyst til os.
Vi godkender derfor ikke fradrag for tab, opgjort til 252.383 kr., idet vi ikke har modtaget oplysninger om købet af de aktier du har solgt med tab i 2019.
Ved opgørelsen af gevinst og tab anvendes en bruttometode, hvilket betyder, at du beskattes af bruttogevinster, selv om du ikke kan fradrage tab.
Det fremgår bl.a. af Den juridiske vejledning C.B.2.2.1.4 og SKM2017.610.LSR.
Gevinst skal medregnes i det år, hvor aktierne er solgt og beskattes som aktieindkomst. Det fremgår af aktieavancebeskatningslovens § 23, stk. 1 og personskattelovens § 4a, stk. 1, nr. 4.
Vi forhøjer herefter din aktieindkomst med 542.482 kr.
...”
Udtalelse fra Skattestyrelsen
I forbindelse med Skatteankestyrelsens klagesagsbehandling har Skattestyrelsen den 4. august 2023 udtalt følgende:
”...
Der er ikke nye oplysninger i sagen, som ikke står i sagsfremstillingen.
Skattestyrelsens bemærkninger vedrørende klagen:
Klageren fører en påstand om, at opgørelserne hviler på et forkert grundlag og er konkret urimelige. Påstanden begrundes med at oversigten ”Statement of Income” udarbejdet af [finans1] udelukkende er en informationsoversigt til aktionæren og oplysningerne heri skaber usikkerhed. Som bemærkning hertil, vil vi henvise til det senere modtagne materiale fra skattemyndigheden i Schweiz har fremsendt. Dette materiale bekræfter informationen som fremgår af oversigten ”statement og income”. Vedlagt findes en sammenligning af oplysningerne som er anvendt i opgørelsen til afgørelsen af 11. april og de oplysninger som er modtaget fra skattemyndigheden i Schweiz. Udledt af denne sammenligning findes dokumentet ”Statement of Income” udarbejdet af [finans1] valid og retvisende.
...“
Klagerens repræsentant har fremsat påstand om, at Skattestyrelsens forhøjelse af klagerens aktieindkomst for indkomståret 2019 skal nedsættes til 0 kr.
Til støtte for påstanden er bl.a. anført:
”...
ANBRINGENDER
Til støtte for den nedlagte påstand gøres det overordnet gældende, at der ikke er grundlag for at forhøje [person1]s aktieindkomst for indkomståret 2019, idet Skattestyrelsens opgørelser heraf hviler på et forkert grundlag og konkret er urimelige.
Skattestyrelsen har opgjort de i sagen omhandlede forhøjelser på baggrund af en oversigt (”Statement of Income”) udarbejdet af [finans1].
Det fremgår på side 1 af oversigten, at:
”This document is being sent to you solely for information purposes. It is not meant to be considered as a complete statement of your tax situation and cannot be used in any manner as a formal tax certificate with evidentiary value in dealings with the tax authorities in your country of residence, nor does it constitute a guarantee of completeness. Accordingly, any information concerning assets held with us, as contained in the document, may not be considered as binding upon the Bank; only transaction advices and account statements shall have such binding effect.
[...]
Despite all efforts on our part to provide you with information that is accurate and up-to-date, we can make no guarantee that this information is a correct and true statement of your situation.”
Det følger således, at oversigten udelukkende er udarbejdet som en informationsoversigt til aktionæren.
Det fremgår i denne forbindelse, at der er taget flere forbehold for så vidt angår rigtigheden af oplysningerne, herunder de reelle værdier af aktierne, som er indeholdt i oversigten.
Hertil kommer, at oversigten ikke indeholder oplysninger om anskaffelsessum eller -tid for de pågældende aktier, hvilket i sagens natur skaber usikkerhed omkring aktieavanceopgørelsen.
På denne baggrund kan værdierne, som fremgår af oversigten, ikke lægges til grund ved den skattemæssige opgørelse af [person1]s aktieindkomst.
...“
Klagerens bemærkninger til Skattestyrelsens udtalelse
Repræsentanten har ikke fremsat bemærkninger til Skattestyrelsens udtalelse.
Klagerens yderligere bemærkninger til sagen
Repræsentanten har i forbindelse med mødet med Skatteankestyrelsen anerkendt Skattestyrelsens talmæssige opgørelse.
Repræsentanten har ikke fremsat bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling.
Landsskatteretten skal tage stilling til, om det er med rette, at Skattestyrelsen for indkomståret 2019 har forhøjet klagerens aktieindkomst med i alt 564.631 kr. som følge af udbytte fra danske og udenlandske aktier samt gevinst ved salg af værdipapirer.
Retsgrundlaget
Alt, hvad der af et selskab udloddes til en kapitalejer medregnes som udgangspunkt til den skattepligtige indkomst som udbytte af aktier. Det fremgår af ligningslovens § 16 A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1.
Følgende fremgår af den dagældende aktieavancebeskatningslov (LBKG nr. 1148 af 29-08-2016):
”...
§ 12
Gevinst ved afståelse af aktier medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst
...
§13 A
Tab ved afståelse af aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked, fradrages i summen af indkomstårets udbytter, gevinster og afståelsessummer efter ligningslovens § 16 B, jf. dog nærværende lovs § 14.
...
§ 14
Fradrag efter § 13 A er betinget af, at told- og skatteforvaltningen inden udløbet af selvangivelsesfristen efter skattekontrollovens § 4, stk. 1, 1. pkt., for det indkomstår, hvor erhvervelsen har fundet sted, eller hvor båndlæggelsen af aktier båndlagt efter ligningslovens § 7 A ophører, har modtaget oplysninger om erhvervelsen af aktierne med angivelse af aktiernes identitet, antallet, anskaffelsestidspunktet og anskaffelsessummen.
...
§ 23
Gevinst og tab på aktier, der skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, medregnes i det indkomstår, hvori gevinsten eller tabet realiseres (realisationsprincip-pet)
...
§ 26
Gevinst og tab ved afståelse af aktier opgøres efter reglerne i stk. 2-7, jf. dog § 23, stk. 2, 4, 5, 7 og 8, om lagerprincippet.
Stk. 2. Gevinst og tab opgøres som forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen for de pågældende aktier. Ved anskaffelsessummen forstås den samlede anskaffelsessum for den beholdning af aktier, som den skattepligtige har i det pågældende selskab, uanset om de har forskellige rettigheder.
...”
Af personskattelovens § 4a, stk. 1, nr. 1 og nr. 4 fremgår, at udbytte efter ligningslovens § 16 A og fortjeneste og tab efter aktieavancebeskatningslovens §§ 12-14 beskattes som aktieindkomst.
Følgende fremgår af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA (BKI 2000-03-31 nr. 13):
Art. 10
Udbytte
Stk. 1. Udbytte, som udbetales af en person, der er hjemmehørende i en kontraherende stat, til en person, der er hjemmehørende i den anden kontraherende stat, kan beskattes i denne anden stat.
Stk. 2. Sådant udbytte kan dog også beskattes i den kontraherende stat, hvor det selskab, der udbetaler udbyttet, er hjemmehørende, og efter lovgivningen i denne stat, men hvis den retmæssige ejer af udbyttet er hjemmehørende i den anden kontraherende stat, må den skat, der pålignes, ikke overstige:
a) 5 pct. af bruttobeløbet af udbyttet, såfremt den retmæssige ejer er et selskab, der direkte ejer mindst 10 pct. af aktiekapitalen i det selskab, der udbetaler udbyttet;
b) 15 pct. af bruttobeløbet af udbyttet i alle andre tilfælde.
Dette stykke berører ikke adgangen til at beskatte selskabet af den fortjeneste, hvoraf udbyttet udbetales.
...
Art. 23
Lempelse for dobbeltbeskatning
Stk. 3. For så vidt angår Danmark skal dobbeltbeskatning ophæves på følgende måde:
a) | I tilfælde, hvor en person, der er hjemmehørende i Danmark, oppebærer indkomst, som ifølge bestemmelserne i denne overenskomst kan beskattes i De Forenede Stater, skal Danmark indrømme fradrag i den pågældende persons skat på indkomst med et beløb svarende til den indkomstskat, som er betalt i De Forenede Stater; |
b) | fradraget skal imidlertid ikke i noget tilfælde kunne overstige den del af indkomstskatten beregnet inden fradraget er givet, der kan henføres til den indkomst, som kan beskattes i De Forenede Stater; |
c) | i tilfælde, hvor en person, der er hjemmehørende i Danmark, oppebærer indkomst, som ifølge bestemmelserne i denne overenskomst, kun kan beskattes i De Forenede Stater, kan Danmark medregne denne indkomst i beskatningsgrundlaget, men skal i indkomstskatten tillade et fradrag svarende til den del af indkomstskatten, som kan henføres til den indkomst, der hidrører fra De Forenede stater. |
...”
Landsskatterettens begrundelse og resultat
Skattestyrelsen har med udgangspunkt i dokumentet ”Statement of income, gains and expenses” og materiale indhentet fra skattemyndighederne i Schweiz opgjort klagerens modtagne udbytter og gevinst på værdipapirer fra udlandet i klagerens depot i [finans1] (konto [...10]) som følger:
Udbytte fra aktier fra Danmark | 20.155 kr. |
Udbytte fra aktier fra USA | 1.994 kr. |
Gevinst ved salg af værdipapirer fra udlandet | 542.482 kr. |
I alt | 564.634 kr. |
Klagerens repræsentant har erklæret sig enig i Skattestyrelsens talmæssige opgørelse.
Landsskatteretten stadfæster på den baggrund, og af de af Skattestyrelsen anførte grunde, Skattestyrelsens afgørelse.