Dette afsnit handler om opgørelse af ølafgiften.
Afsnittet indeholder:
Autoriserede oplagshavere skal opgøre den mængde afgiftspligtige varer, der er udleveret fra virksomhedens godkendte lokaler, med tillæg af svind og lignende. Se ØLVINAL § 9.
Den afgiftspligtige udlevering er den mængde beskattet øl, som virksomheden har udleveret i månedens løb.
Den afgiftspligtige mængde er mængden i liter 100 pct. alkoholindhold opgjort på grundlag af det nominelle indhold (volumen) i de emballager, som øllets udleveres til forbrug i, dvs. den faktisk udleverede mængde.
Øl skal regnes med til den afgiftspligtige mængde, når det
Den autoriserede oplagshaver kan foretage fradrag i den afgiftspligtige mængde. Se ØLVINAL § 10.
Der gives fradrag for følgende:
Der gives ikke fradrag for:
Se ØLVINAL § 10, stk. 1 og skemaet nedenfor om opgørelse af svind.
Virksomheden kan få fradrag for øl, som er udtaget udelukkende for at prøve varens beskaffenhed. Prøverne skal føres på en særlig fortegnelse med en specifikation af øllet. Der gives også fradrag for prøver, der udtages af SKAT. Der kan derimod ikke fås fradrag for prøver udtaget til andet formål, eksempelvis prøver til levnedsmiddelkontrollen.
Se også afsnit E.A.1.7 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse.
Virksomheder, der er registrerede som varemodtagere, skal efter udløbet af hver måned og senest den 15. i den følgende måned angive mængden af varer, som virksomheden har modtaget. Se ØLVINAL § 9, stk. 2.
Registrerede varemodtagere kan ikke få fradrag i den afgiftspligtige mængde, som autoriserede oplagshavere kan.
Se også afsnit E.A.1.6 om opgørelse af den afgiftspligtige mængde
Udenlandske virksomheder, som er autoriserede eller registrerede for salg af øl til Danmark, er også forpligtede til at opgøre den afgiftspligtige mængde overfor SKAT.
Se også afsnit E.A.1.6 om opgørelse af den afgiftspligtige mængde
Nedenstående skema forklarer SKATs opfattelse af, hvornår autoriserede oplagshavere har fradrag for svind efter ØLVINAL § 9, stk. 1 og § 10, stk. 1.
Svind skal kunne dokumenteres/sandsynliggøres, og angives i regnskabet.
Type af svind | Fradrag | Ikke fradrag | Bemærkninger |
Brygningsprocessen | |||
"Normalt" svind opstået ved fremstilling, lagring og aftapning | X | Normalt svind defineres ud fra fremstillings-, lagrings- og aftapningsproceduren i det enkelte bryggeri. | |
Svind opstået ved fremstilling, lagring og aftapning, som ikke kan betegnes som "normalt" | X | ||
Større borthældninger | X | Inden borthældningen bør SKAT kontaktes | |
Mindre borthældninger | X | ||
Større brækager | X | SKAT bør straks underrettes | |
Mindre brækager | X | ||
Prøver, der udtages til afprøvning af varers beskaffenhed | X | ||
Prøver, der udtages af SKAT | X | ||
Prøver, der udtages af andre end SKAT | X | ||
Færdigvarer | |||
Svind på færdigvarelagre | X | ||
Spild ved rensning af slanger/udstyr mv. og tankskift (tilhørende restauranter) | X | ||
Svind ved opstart eller ved længere ubenyttet brug af tappehane, hvorved øl i tappehane er blevet dårlig (tilhørende restauranter) | X | ||
Tjenerfejl, dvs. byt af øl i skænket glas uanset årsag | X | ||
Varer, der er gået tabt i virksomheden eller under transport til og fra virksomheden som følge af brand, brækage eller lignende | X | Ved større tab bør SKAT straks underrettes | |
Varer, der er gået tabt som følge af tyveri, røveri eller lignende. | X | ||
Varer, der er gået tabt på depot eller i forbindelse med transport fra depot til kunden | X | ||
Regnskabsmæssigt svind | X | Eksempelvis ved lageroptælling | |
Øl, der returneres til virksomheden og ombyttes gratis, fordi øllet har været forurenet, eller fordi der er sket brud på emballagen før eller under oplukningen ("byttere"). | X |