E.A.3.2.2 Forskellige definitioner i forbindelse med vin

I dette afsnit defineres vin, frugtvin og vinbaserede alkoholsodavand.

Afsnittet indeholder:

Definition: Vin og frugtvin

Ved vin og frugtvin forstås varer, som hører under position 2204, 2205 og 2206 i EU's kombinerede nomenklatur, og som har et alkoholindhold på over 1,2 pct. vol., dog højst 22 pct. vol.

Position 2204 i EU´s kombinerede nomenklatur

Position 2204 i EU´s kombinerede nomenklatur omfatter vin af friske druer, herunder vin tilsat alkohol. Druemost er også omfattet, medmindre det er omfattet af position 2009 (frugt- eller grøntsagssaft).

Med vin under denne position menes:

Position 2205 i EU´s kombinerede nomenklatur

Position 2205 i EU´s kombinerede nomenklatur omfatter en række drikkevarer, der som oftest bruges som aperitiffer eller tonika, og som udelukkende er fremstillet af vin fra gæring af friske druer, der hører under position 2204, med tilsætning af planter (blade, rødder, frugter osv.) eller aromastoffer.

Positionen omfatter også ovennævnte typer af drikkevarer, som indeholder tilsatte vitaminer eller jernforbindelser. Disse varer, som i visse tilfælde bliver betegnet som kosttilskud, er bestemt til at bevare almindelig sundhed og velbefindende.

Vine, som hører under position 2205, er blandt andet:

Bemærk

Et ginseng tonikum (kosttilskud) skulle henhøres til position 2205 i EU´s kombinerede nomenklatur. Se SKM2013.873.ØLR.

Position 2206 i EU´s kombinerede nomenklatur

Position 2206 i EU´s kombinerede nomenklatur omfatter alle gærede drikkevarer, der ikke er omfattet af position 2203 (øl) eller position 2204 og 2205.

Under position 2206 hører:

Alle disse drikkevarer kan være naturligt mousserende eller være tilsat karbondioxid. De hører også under denne position, selv om de er tilsat alkohol, eller alkoholindholdet er forøget ved yderligere gæring.

Nogle af drikkevarerne kan også indeholde tilsatte vitaminer og jernforbindelser. Disse varer, som i visse tilfælde bliver betegnet som kosttilskud, er bestemt til at bevare almindelig sundhed og velbefindende.

Definition: Vinbaserede alkoholsodavand

Vinbaserede alkoholsodavand er defineret som et produkt, der hører under position 2206 i EU´s kombinerede nomenklatur, og som er en blanding af en vinbaseret drikkevare, som hører under position 2206 med et af følgende produkter:

Vinbaserede drikkevarer, som udelukkende er tilsat aromastoffer, anses ikke for at være alkoholsodavand. Cider, der udelukkende er fremstillet af gæret pære- eller æblesaft, skal heller ikke anses som en alkoholsodavand.

Eksempel

Hvis et vinbaseret produkt, som hører under position 2206, bliver tilsat vand og kulsyre (position 2201), vil produktet opfylde lovens to betingelser for definition af en alkoholsodavand.

Den færdige blanding (vinprodukt, vand og kulsyre) vil herefter høre under position 2206, og er samtidig en blanding af et vinbaseret produkt (position 2206) og vand med kulsyre (position 2201).

Afgiftspligtige varer, der er indført eller modtaget fra udlandet, må ikke uden SKATs tilladelse i erhvervsmæssigt øjemed tilsættes varer, der er spiritusafgiftspligtige. Se ØLVINAL § 33, stk. 2.

Bemærk

Begrebet vin vil i resten af afsnit E.A.3.2 dække over både vin, frugtvin og vinbaserede alkoholsodavand, medmindre andet er angivet i det enkelte afsnit.

Definition: Aromastoffer

Aromastoffer er ekstrakter fra fx frugter (appelsinolie) og planter, som bliver brugt til at give en bestemt smag eller lugt til drikkevarer og fødevarer. Som sådan er disse ekstrakter uopløselige og, hvis de tilføres til drikkevarer, vil ekstrakten flyde ovenpå. For at gøre disse ekstrakter opløselige bliver der tilføjet vand og / eller alkohol. Alkohol er det foretrukne opløsningsmiddel, da det er et naturligt produkt, som optages i den menneskelige krop. Aromaer har generelt en alkoholprocent på omkring 30 til 50 % vol. (højst 80 % vol.). Blandingsforholdet i for eksempel sodavand er 1 / 1000 del.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt
evt. tilhørende
SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretsdomme

SKM2013.873.ØLRSagen handlede om, hvorvidt et ginseng tonikum (kosttilskud), er afgiftspligtigt efter ØLVINAL. Landsretten fandt, at indholdet af produktet svarer til varebeskrivelsen i position 2205 som en drikkevare med indhold af vin, hvorved produktet er afgiftspligtigt efter ØLVINAL