Dette afsnit beskriver reglerne for beskatningen af idrætsfolk.
Afsnittet indeholder:
Se også afsnit
Idrætsudøvere anses ikke for medhjælpere omfattet af LL § 7 M, fordi de udgør foreningen. Det betyder, at idrætsudøvere ikke kan få udbetalt skattefri omkostningsgodtgørelse for befordrings- eller rejseudgifter, som de afholder i forbindelse med deltagelse i træning eller andre foreningsaktiviteter.
Idrætsudøvere kan heller ikke skattefrit få dækket udgifter til vask og indkøb af tøj mv.
Der kan kun udbetales skattefri omkostningsgodtgørelse, hvis der udføres arbejde, der er omfattet af LL § 7 M. Befordringsgodtgørelse for kørsel af foreningens medlemmer til udekampe er skattefri.
Foreningen kan i stedet refundere udgifter efter dokumentation af et regningsbeløb, hvor en person har afholdt udgifter på foreningens vegne.
Se afsnit C.A.3.4.13 om skattefri godtgørelser til frivillige mv. efter LL § 7 M.
Værdien af pokaler og medaljer er skattefri.
Kontante præmier, præmiechecks og værdien af præmier i form af varer er skattepligtige.
Der kan ses bort fra helt ubetydelige præmier ved indkomstopgørelsen som fx foderchecks på 10-30 kr. til børn og unge ved ridestævner.
Fritidsbeskæftigelse som idrætsudøver kan anses som hobbyvirksomhed.
Indkomsten opgøres i så fald efter nettoindkomstprincippet i SL §§ 4-6, dvs. at udgifterne i forbindelse med idrætsudøvelsen skal trækkes fra de skattepligtige indtægter, som idrætsudøveren tjener via udøvelsen af idrætten. Der kan fx være tale om udgifter til sportstøj, udstyr og rekvisitter, rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med konkurrencer, stævner og lignende, transportudgifter til træning og udgifter til fysioterapi, massage mv.
Det er en konkret bedømmelse, om de pågældende udgifter er fradragsberettigede. Der skal være en direkte og umiddelbar forbindelse mellem udgiften og erhvervelsen af den pågældende indkomst. Dette indebærer dels, at udgiften ligger inden for de naturlige rammer af aktiviteten, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, der er indkomstopgørelsen uvedkommende.
Et eventuelt overskud beskattes som personlig indkomst, mens et eventuelt underskud betragtes som en ikke-fradragsberettiget privatudgift. Se nærmere om sondringen mellem hobbyvirksomhed og erhvervsmæssig virksomhed i afsnit C.C.1.1.2 om beskatningen af selvstændig erhvervsvirksomhed og ikke-erhvervsmæssig virksomhed (hobbyvirksomhed).
En skatteyders bibeskæftigelse som fodbolddommer ansås for hobbyvirksomhed. Indtægten herved skulle derfor opgøres efter nettoindkomstprincippet i SL §§ 4-6. Se TOLD·SKAT Nyt 1993.13.650 (TfS 1993, 320 LSR).
Se i øvrigt det informationshæfte om de skattemæssige forhold for idrætsforeninger mv., som udgives af xDanmarks Idræts Forbund og Danske Gymnastik- og Idrætsforeningerx. Hæftet hedder SKAT og kan rekvireres hos idrættens organisationer eller ses på Danmarks Idræts Forbunds hjemmeside under "Foreningsliv", "Jura" og "SKAT" (link)
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser | ||
TOLD·SKAT Nyt 1993.13.650 (TfS 1993, 320 LSR) | En skatteyders bibeskæftigelse som fodbolddommer ansås for hobbyvirksomhed. Indtægten fra jobbet som dommer skulle derfor opgøres efter nettoindkomstprincippet i SL §§ 4-6. Hobbyvirksomhed. |