Dette afsnit handler om, hvornår en virksomhed skal betale lønsumsafgift af ydelser i direkte tilknytning til bisættelser. Se LAL § 1, stk. 1, 1. punktum.
Afsnittet indeholder:
LAL § 1, stk. 1, 1. punktum har følgende ordlyd:
"Der betales en afgift til statskassen af virksomheder, der leverer varer og ydelser mod vederlag, der er fritaget for afgift efter merværdiafgiftslovens § 13, stk. 1, nr. 1, 3, 5, 6, 10-12, nr. 15 og 16 og nr. 19, jf. dog nedenfor stk. 2 og 3, og af virksomheder med anden økonomisk virksomhed, der mod vederlag leverer ydelser, der ikke er afgiftspligtige efter merværdiafgiftsloven. ..."
ML § 13, stk. 1, nr. 16 fritager følgende varer og ydelser for moms:
"Ydelser i direkte tilknytning til bisættelser."
Virksomheden er omfattet af lønsumsafgiftspligten, når den leverer varer og ydelser mod vederlag, der er fritaget for moms efter ML § 13, stk. 1, nr. 16 (bedemandsvirksomhed). Se LAL § 1, stk. 1, 1. punktum.
Der skal derfor betales lønsumsafgift af ydelser i direkte tilknytning til bisættelser og begravelser.
Ydelserne leveres fx af:
Alle ydelser, som begravelsesforretninger leverer i direkte forbindelse med bisættelser og begravelser, er omfattet af lønsumsafgiftspligten. Se TfS 1994, 694.
Kørsel med rustvogn over landegrænser er dog fritaget for lønsumsafgift, som personbefordring direkte til eller fra udlandet. Se LAL § 1, stk. 2, nr. 6, TfS 1988, 593 samt afsnit D.B.2.9 om lønsumsafgiftspligten for persontransport.
Religiøse samfund skal også betale lønsumsafgift af ydelser i nær tilknytning til bisættelser. Se LAL § 2a og afsnit D.B.2.12.3 om religiøse samfund og anden økonomisk virksomhed.
Se også:
Virksomheden skal først registreres for lønsumsafgift, hvis lønsumsafgiftsgrundlaget overstiger 80.000 kr. årligt. Se afsnit D.B.3 om registrering af virksomheden.
Der er en række eksempler på ydelser, som har direkte tilknytning til bisættelser og begravelser:
Ydelser, som leveres af menighedsråd i deres egenskab af begravelsesmyndighed, og som ikke leveres i konkurrence med erhvervsvirksomheder, er ikke omfattet af momslovens anvendelsesområde, jf. momslovens § 3, stk. 2, nr. 3. Dette omfatter udstedelse af gravstedsbeve, gravkastning og nedsætning af urner. Der skal derfor ikke opkræves moms i relation til disse leverancer. Det har ingen betydning, om disse leverancer leveres mod vederlag. Se SKM2009.423.SKAT.
Ydelser, der falder uden for momslovens anvendelsesområde, er ikke omfattet af lønsumsafgiftspligten.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser | ||
TfS 1998, 694. LSR | En begravelsesforretning var omfattet af lønsumsafgiftspligten for ydelser i direkte tilknytning til bisættelser og begravelser. |