C.D.8.8.5.3 Finansielle indtægter og udgifter

Dette afsnit beskriver reglerne om finansielle indtægter og udgifter.

Afsnittet indeholder:

Introduktion

Det er kun indkomster fra rederi- og operatørvirksomhed, der kan omfattes tonnagebeskatning. Se TSL § 9 om rederier og TSL § 21 a, stk. 4, om operatørselskaber.

Finansielle indtægter og udgifter kan som udgangspunkt ikke som omfattes af tonnagebeskatningen. Dette gælder således også valutagevinster og tab.

Se også

Se afsnit C.D.8.8.5.4 om gevinst og tab på kontrakter.

Hvis et tonnagebeskattet rederiselskab har finansielle nettoindkomster, kommer disse altid til beskatning efter de almindelige regler i skattelovgivningen.

Ved lovændringen i 2007 blev TSL §§ 12 og 14 ophævet, idet der ikke længere var behov for disse værnsregler efter indførelsen af rentefradragsbegrænsningsreglerne i SEL § 11 B. Lovændringen var en konsekvens af rentebegrænsningsreglerne som følge af indgrebet mod kapitalfonde.

Før 2007

Efter de hidtidige regler skulle finansielle nettoudgifter fordeles, hvis rederiet driver anden virksomhed end tonnagebeskattet virksomhed, således at de fordeles på

idet kun den del af de finansielle udgifter, som kan henføres til den almindeligt beskattede virksomhed, vil kunne føres til fradrag.

Nettofinansudgifter fordeles forholdsmæssigt efter den regnskabsmæssige værdi af de aktiver, der er knyttet til

Afgræsning af, hvilke aktiver der kan anses som tilknyttet den tonnagebeskattede del, kan være vanskelig. Lovens forarbejder omtaler ikke denne problemstilling og praksis er sparsom. Der findes dog to offentliggjorte landsskatteretssager om dette emne.

Afgrænsning af aktivernes tilknytning er stadig relevant i forhold til reglerne.

I SKM2007.179.LSR drev et selskab færgerederi og var omfattet af tonnageskatteordningen. Selskabets investeringer i et fritidscenter og et golfanlæg ansås ikke for omfattet af tonnageskatteordningen. Der kunne derfor foretages fradrag for nettofinansieringsudgifter efter skattelovgivningens almindelige regler på baggrund af en fordeling af aktiverne efter den dagældende TSL § 12.

I den anden landsskatteretssag SKM2011.119.LSR, fastslog Landskatteretten, at fordelingen af selskabets aktiver skulle korrigeres efter nogle andre principper end SKATs praksis.

Landskatteretten bemærker i sin begrundelse, at hverken TSL § 12 eller bemærkningerne til lov nr. 264 af 8. maj 2002 om beskatning af rederivirksomhed indeholder retningslinjer for, hvornår et aktiv skal anses for tilknyttet den tonnagebeskattede del af rederivirksomheden eller den almindeligt beskattede del af rederivirksomheden.

Under hensyntagen til systematikken i tonnageskatteloven vedrørende de af loven omfattede indtægter og det forhold, at tonnageskatteloven er en særlov om opgørelsen af den skattepligtige indkomst, og at undtagelsesbestemmelser som udgangspunkt fortolkes indskrænkende, finder Landsskatteretten, at det afgørende kriterium ved fordelingen af aktiverne er, om det pågældende aktiv klart er "tilknyttet tonnagebeskattet rederivirksomhed". I modsat fald må aktivet anses for "øvrige egne aktiver".

Landsskatteretten kom herefter frem til, at kapitalandele i tilknyttede virksomheder og associerede virksomheder, der er selvstændige skattesubjekter, ikke er tilknyttet tonnagebeskattet rederivirksomhed. Det samme gælder for investering i kapitalandele, herunder aktier eller anparter i datterselskaber, der driver tonnagebeskattet rederivirksomhed.

Efter 2007

Efter de nugældende regler - med indførelsen rentefradragsbegrænsningsreglerne - kan nettofinansudgifter efter eventuel fradragsbegrænsning i SEL § 11 B beskattes efter de almindelige regler i skattelovgivningen. Se TSL § 12.

Bemærk

Reglerne i SEL § 11 B har virkning for perioden fra og med 1. juli og 2007.

Rentefradragsbegrænsning

Som nævnt er de særlige regler i tonnageskatteloven om fordeling af nettofinansudgifter ophævet, og i stedet henviser TSL § 12 til, at nettofinansudgifter beskattes efter skattelovgivningens almindelige regler efter eventuel rentefradragsbegrænsning i SEL § 11 B.

Efter rentefradragsbegrænsningsreglerne er der altid mulighed for at fradrage nettofinansierings­udgifter svarende til et grundbeløb 21,3 mio. kr. i 2013.

Grundbeløbet nedsættes, hvis et selskab driver tonnagebeskattet virksomhed. Grundbeløbet nedsættes med den del, som den regnskabsmæssige værdi af egne aktiver tilknyttet tonnagebeskattet rederivirksomhed udgør af den samlede regnskabsmæssige værdi af egne aktiver. Se SEL § 11 B, stk. 3.

Indgår det tonnagebeskattede selskab i en sambeskatning efter SEL §§ 31 og 31 A, laves en samlet opgørelse for de sambeskattede selskaber. Ved denne samlede opgørelse bortses der fra aktier i sambeskattede selskaber samt gæld og fordringer mellem de sambeskattede selskaber. Se SEL § 11 B, stk. 8, 2. pkt.

Dette medfører, at grundbeløbet nedsættes til 0 kr., hvis alle selskabets aktiver anses som tilknyttet den tonnagebeskattede del.

Hvis der er nettofinansielle udgifter udover grundbeløbet, skal der beregnes rentebeskæring. Rentebeskæringsreglerne medfører, at der kun gives fradrag for de finansielle udgifter, som ikke overstiger den skattemæssige værdi af aktiver ganget med en standardrente (3,0 pct. for 2013).

Tonnagebeskattede aktiver holdes udenfor de aktiver, som indgår i beregningen. I SEL § 11 B, stk. 5 anvendes skattemæssige værdier og tonnagebeskattede aktiver, i modsætning til tidligere, hvor de regnskabsmæssige værdier og aktiver tilknyttet tonnagebeskattet rederivirksomhed blev anvendt.

Formålet med rentebegrænsningsreglerne i SEL § 11 B er, , at der ikke skal være fradrag for lånefinansiering af tonnagebeskattede skibe.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse
samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretskendelser

SKM2007.170.LSR

Landsskatteretten fandt, at investering i aktier ikke var tilknyttet tonnagebeskattet virksomhed.

SKM2011.119.LSR

Landskatteretten fandt, at aktier ikke var tilknyttet tonnagebeskattet virksomhed.

Se SKM2011.336.SKAT om genoptagelse.