G.A.3.4.1.4.3.4 Kreditorinformation

Afsnittet handler om omfanget af den information, der skal meddeles fordringshaverne.

Afsnittet indeholder:

Meddelelser til fordringshaverne om bobehandlingen mv.

Under behandlingen af konkursboet modtager fordringshaverne en række meddelelser om selve bobehandlingen, regnskaber og status på sager i boet. Disse meddelelser gives efter KL §§ 124-126 og indeholder vigtige oplysninger til brug for den enkelte fordringshavers vurdering af arbejdet med boet. Meddelelserne giver derfor et indblik i boet, og fremsendes disse ikke, skal dette forhold indgå i vurderingen af, om bostyret bør søges afsat. Se KL § 114.

Meddelelse straks efter konkursdekretets afsigelse

Straks efter konkursdekretets afsigelse sender kurator meddelelse herom til fordringshaverne og til virksomhedspanthavere (se TL § 47 c, stk. 3, nr. 1) og fordringspanthavere (se TL § 47 d). Meddelelsen skal desuden straks sendes til fordringshavere, som kurator senere får kendskab til. Meddelelsen skal også indeholde de oplysninger, der nævnes i KL § 108, stk. 1 og 2, og § 128.

Hvis der skal afholdes skiftesamling til valg af kurator og eventuelt kreditorudvalg (se KL § 108, stk. 2), underretter kurator straks fordringshaverne herom.

Straks efter denne skiftesamling underretter kurator fordringshaverne om det endelige bostyre.

Se KL § 124.

Oversigt over aktiver og passiver

Inden tre uger efter konkursdekretets afsigelse sender kurator en oversigt over boets aktiver og passiver til skifteretten og til fordringshaverne.

Se KL § 125, stk. 1.

Statusoversigt og redegørelse

Så snart de fornødne oplysninger er tilvejebragt og senest fire uger efter konkursdekretets afsigelse, sender kurator en statusoversigt og en redegørelse for de vigtigste årsager til konkursen til skifteretten og til fordringshaverne. Redegørelsen skal indeholde oplysninger om de vigtigste regnskabstal for den periode, der er forløbet siden det senest udarbejdede regnskab, samt forklaring på væsentlige afvigelser mellem dette og boets status.

Se KL § 125, stk. 2.

Kurators redegørelse bør også indeholde oplysning om, hvorvidt der er konstateret dispositioner eller retsforfølgning, der bør søges omstødt, men oplysninger kan også gives i senere meddelelser. Fordelen ved den tidlige underretning er, at fordringshaverne måske kan bidrage med vigtige oplysninger.

Sendes også til SKAT

Statusoversigten og redegørelsen skal også sendes til SKAT til brug for bedømmelsen af, om boet er skattepligtigt. Se KSKL § 15, stk. 1. SKAT skal træffe (en foreløbig) afgørelse om eventuel skattepligt inden tre måneder efter at have modtaget de krævede oplysninger. Se KSKL § 15, stk. 2. SKAT skal have meddelelse, hvis der senere indgår et aktiv, der ikke var nævnt i statusoversigten mv. eller havde et usikkert eller omstridt tilhørsforhold. Se KSKL § 15, stk. 3.

Se også

Se også afsnit C.C.9 Skat ved konkurs.

Halvårlige redegørelser

Hvert halve år skal kurator derudover sende en redegørelse for boets forhold til skifteretten og til de fordringshavere, der forventes at kunne opnå dividende. Redegørelsen skal indeholde:

Se KL § 125, stk. 3.

Meddelelse om skiftesamling til stadfæstelse af regnskab

Kurator sender senest 14 dage før skiftesamling til stadfæstelse af regnskab meddelelse herom til fordringshaverne. Regnskabet eller uddrag af dette vedlægges til de fordringshavere, der forventes at opnå dividende.

Se KL § 125, stk. 4.

Indkaldelse til orienteringsmøde

Kurator kan indkalde fordringshaverne til møde med henblik på orientering om og drøftelse af boets forhold.

Se KL § 125, stk. 5.

Hvis spørgsmålet kun berører enkelte fordringshavere, kan mødet afholdes kun med indkaldelse af disse. På mødet kan der ikke træffes bindende beslutninger, da sådanne kun kan træffes på en skiftesamling.

Kreditorudvalgets adgang til oplysninger

Er der nedsat et kreditorudvalg, har dette mulighed for at afkræve kurator oplysninger om boets forhold.

Se KL § 125, stk. 6.