Dette afsnit handler om mindre virksomheders selvangivelse og regnskab.
Afsnittet indeholder:
Mindre virksomheder skal til brug for SKATs kontrol af grundlaget for selvangivelsen give supplerende oplysninger i selvangivelsen.
Hvis selskaber, der sambeskattes nationalt efter xSEL § 31x, pga. beløbsgrænsen for nettoomsætning anses for én samlet "mindre virksomhed" efter mindstekravsbek. for mindre virksomheder, skal felterne for supplerende regnskabsoplysninger, der evt. kun er oplysninger om revisorbistand og -erklæring, udfyldes i selvangivelsen for hvert enkelt af selskaberne i sambeskatningen og ikke kun i selvangivelsen for administrationsselskabet.
Uanset om de sambeskattede selskabers selvangivelser med supplerende oplysninger indgives til SKAT elektronisk eller på papir, og uanset om SKAT alternativt vil kunne søge de supplerende oplysninger frem manuelt fra de sambeskattede selskabers årsrapporter, der i forvejen er indgivet til Erhvervsstyrelsen.
Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 §§ 4-5.
Følgende mindre virksomheder er fritaget for at give supplerende oplysninger i selvangivelsen:
Se
Med virkning for oplysninger, der skal gives i selvangivelsen for indkomståret 2015 og senere, skal selvstændigt erhvervsdrivende i forbindelse med afgivelse af selvangivelsen efter reglerne i skattekontrolloven, give SKAT oplysning om skyldig eller tilgodehavende moms ifølge regnskabet for det regnskabsår, der ligger til grund for selvangivelsen af indkomsten for virksomheden. Se ML § 78 a indsat ved lov nr. 1376 af 26. december 2014. Se afsnit A.C.2.2.5
Hvis SKAT anmoder om det, skal en mindre virksomhed inden for en frist på 1 måned indgive det skattemæssige årsregnskab, eller dele heraf, til SKAT. Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 §§ 6-11.
Hvis Erhvervsstyrelsen i forvejen modtager virksomhedens årsrapport, kan virksomheden undlade at indgive årsrapporten til SKAT som en del af det skattemæssige årsregnskab. Bestemmelsen tager sigte på skattepligtige, juridiske personer (selskaber mv.).
Det skattemæssige årsregnskab kan afgives digitalt til skat.dk/TastSelv Erhverv.
En skattepligtig fysisk person skal indgive selvangivelsen digitalt til SKAT via skat.dk/TastSelv Borger, hvis den skattepligtige som selvstændigt erhvervsdrivende er registreret for moms eller lønsumsafgift, og den skattepligtige alene skal indgive det skattemæssige årsregnskab efter SKATs anmodning som følge af mindstekravsbek for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006.
En mindre virksomheds skattemæssige årsregnskab, som SKAT anmoder om at få indgivet, skal være udarbejdet efter skattemæssige principper eller skal indeholde skattemæssige korrektioner (konvertering) og specifikationer til regnskabet.
Det skattemæssige årsregnskab skal mindst bestå af hovedposterne resultatopgørelse, balance og bevægelserne i virksomhedens egenkapital samt konvertering i hovedposter fra opgørelse efter regnskabsregler til opgørelser efter skatteregler.
Endvidere består årsregnskabet af oplysninger, som den mindre virksomhed skal oplyse særskilt. Ved indsendelse af det skattemæssige årsregnskab indgår de oplysninger, som kun skal afgives efter SKATs anmodning, ikke i det skattemæssige årsregnskab, medmindre SKAT særskilt anmoder herom.
Regnskabet med tilhørende oplysninger skal på en klar og overskuelig måde kunne danne grundlag for SKATs kontrol. Dog kan oplysninger om hovedposter, som allerede er givet som supplerende oplysninger i selvangivelsen, udelades af det skattemæssige årsregnskab.
Den skattemæssige konvertering til årsregnskabet skal udarbejdes på en sådan måde, at det er muligt at konstatere sammenhængen til det foregående års skattemæssige opgørelser.
Det skattemæssige årsregnskab samt de oplysninger, som indgår i grundlaget for det skattemæssige årsregnskab, skal kunne udledes af bogføringen eller af specifikationer i tilknytning hertil. Bogføringen skal tilrettelægges, så alle registreringer kan følges til de skattemæssige opgørelser. De skattemæssige opgørelser skal kunne opløses i de bogførte registreringer, hvoraf de er sammensat.
Bogførings- og regnskabsmateriale, der ligger til grund for udarbejdelsen af et skattemæssigt årsregnskab, som SKAT har anmodet om at få indgivet, skal opbevares i 5 år regnet fra udløbet af regnskabsåret. Dog skal detailhandelsvirksomheders kassestrimler og tilsvarende interne bilag opbevares i 1 år fra tidspunktet fra underskrivelsen af årsregnskabet. Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 §§ 6-11.
Hvis SKAT som sådan anmoder om, at en mindre virksomhed indgiver et skattemæssigt årsregnskab, skal følgende oplysninger fremgå af det skattemæssige årsregnskab:
Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 §§ 6-11.
Et varelager skal oplyses særskilt. Ved regnskabsårets udløb skal der foretages en fysisk optælling af varelageret, hvis størrelse skal kunne dokumenteres ved en optællingsliste, hvori de enkelte varer er anført og identificeret i nødvendigt omfang. Hvis lagerbeholdningen til enhver tid kan opgøres på grundlag af et betryggende ført lagerregnskab eller lignende, kan den fysiske optælling ske på andre tidspunkter end ved regnskabsårets udløb. Dette gælder også for et landbrugs husdyrbesætninger.
Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 § 14.
Følgende oplysninger skal kun fremgå af et skattemæssigt årsregnskab for en mindre virksomhed, hvis SKAT anmoder om det:
Se mindstekravsbek. for mindre virksomheder BEK nr. 594 af 12. juni 2006 § 13 og §§ 15-17.
I sammenhæng med SKATs overvejelse, om der kan være anledning til at anmode om, at en mindre virksomhed som sådan indgiver skattemæssigt årsregnskab og eventuelt derudover skal fremkomme med en eller flere særskilte oplysninger om tilgodehavender og gæld mv., har Skatteministeriets departement tidligere udtalt, at oplysninger i et skatteregnskab, som SKAT kan anmode en virksomhed om at indgive, normalt ikke kan give anledning til ændring af skatteansættelsen for en mindre virksomhed efter "ligningsfristens" udløb, idet "ligningsfristen" her skal forstås som den ordinære ansættelsesfrist efter SFL § 26, stk. 1.
Se SKM2007.42.DEP.
Med virkning for oplysninger, der skal gives i selvangivelsen for indkomståret 2015 og senere, skal selvstændigt erhvervsdrivende i forbindelse med afgivelse af selvangivelsen efter reglerne i skattekontrolloven, give SKAT oplysning om skyldig eller tilgodehavende moms ifølge regnskabet for det regnskabsår, der ligger til grund for selvangivelsen af indkomsten for virksomheden. Se ML § 78a, indsat ved lov nr. 1376 af 26. december 2014.