A.A.6.4.2 Hovedreglerne om oplysningspligten

Dette afsnit handler om hovedreglerne om oplysningspligtens indhold og omfang.

Afsnittet indeholder:

Oplysningspligt af egen drift

Den dataansvarlige (her SKAT) skal af egen drift give den registrerede meddelelse om en række forhold ved indsamling af oplysninger om den pågældende. Se PDL § 28, stk. 1, og PDL § 29, stk. 1.

Som udgangspunkt har bipersoner samme rettigheder som andre registrerede personer. For hver enkelt behandling af oplysninger om bipersoner skal der tages stilling til, om oplysningspligten skal opfyldes. Vurderingen skal ses i sammenhæng med, hvor indgribende behandlingen af de indsamlede oplysninger er for den enkelte biperson. Se afsnit A.A.6.4.1.

Bemærk

Der er ikke tale om regler, som kun skal opfyldes, hvis den registrerede anmoder om det.

Oplysningspligten skal opfyldes uanset om den dataansvarlige har været aktiv eller passiv i forbindelse med indsamlingen. Derfor skal oplysningspligten også opfyldes, hvis SKAT ikke har anmodet om de modtagne/indsamlede oplysninger.

Oplysningspligtens omfang

Reglerne om den dataansvarliges oplysningspligt over for den registrerede er inddelt efter om, oplysningerne er indsamlet hos

Når den dataansvarlige (her SKAT) indsamler oplysninger, skal SKAT give den registrerede meddelelse om

Den dataansvarliges identitet

Den dataansvarlige myndighed (her SKAT) er samme myndighed, som er ansvarlig for den behandling, der giver anledning til, at den registrerede skal informeres. Se PDL § 28, stk. 1, nr. 1, og PDL § 29, stk. 1, nr. 1.

Formål med behandlingen

Underretningen om formålet/formålene med behandlingen skal informere den registrerede om baggrunden for, at der indsamles oplysninger om den pågældende. Se PDL § 28, stk. 1, nr. 2, og PDL § 29, stk. 1, nr. 2.

Det betyder, at den dataansvarlige - som minimum - skal underrette den registrerede om, hvad de indsamlede oplysninger skal bruges til på indsamlingstidspunktet.

Andre nødvendige oplysninger

Den dataansvarlige skal endvidere i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret vurdering af, om der er andre oplysninger, som den registrerede skal oplyses om. Den dataansvarlige skal under hensyn til de særlige omstændigheder, hvorunder oplysningerne er indsamlet, vurdere om der er andre oplysninger, der er nødvendige for, at den registrerede kan varetage sine interesser. Se PDL § 28, stk. 1, nr. 3, litra a - c, og PDL § 29, stk. 1, nr. 3, litra a - c.

Opregningen i litra a - c i de to bestemmelser er ikke udtømmende, men det drejer sig fx om følgende informationer:

Der skal gives den registrerede meddelelse om typen af oplysninger, som er indsamlet, og ikke om konkrete oplysninger. Se PDL § 29, stk. 1, nr. 3, litra a.

Hvis den registrerede ønsker at få oplyst, hvilke konkrete oplysninger, der er indsamlet om vedkommende, må den registrerede anmode om indsigt heri efter reglerne i PDL kapitel 9. Se næste punkt om bl.a. retten til efter anmodning at få indsigt i behandlede oplysninger.

Reglerne om indsigtsret er regler om egenacces. Reglerne regulerer bl.a., i hvilket omfang den registrerede efter anmodning har ret til konkrete oplysninger om sig selv. Se eventuelt PDL kapitel 9, §§ 31 - 34, og afsnit A.A.6.3 Indsigt efter persondataloven.

Retten til berigtigelse mv. efter anmodning indebærer, at den registrerede over for den dataansvarlige kan kræve, at oplysninger om den pågældende berigtiges, slettes eller blokeres, hvis oplysningerne viser sig urigtige, vildledende eller på anden måde er behandlet i strid med lov eller bestemmelser udstedt i medfør af lov. Se eventuelt PDL § 37.

Som anført er opregningen i litra a - c i PDL § 28, stk. 1, nr. 3, og PDL § 29, stk. 1, nr. 3, ikke udtømmende. Derfor skal den dataansvarlige i visse tilfælde give den registrerede yderligere information end de oplysninger, der følger af bestemmelserne i litra a - c. Om der skal gives den registrerede yderligere information beror på en konkret vurdering af, om det er nødvendigt for, at den registrerede kan varetage sine interesser i det pågældende tilfælde.