Dette afsnit handler om, hvilke dokumenter selskabet skal sende til SKAT i forbindelse med en fusion. Desuden gennemgås reglerne for at sende dokumenter til Erhvervsstyrelsen.
Afsnittet indeholder:
Selskabet skal ikke længere sende selskabsretlige dokumenter til SKAT i forbindelse med en fusion mv. Kravet om at sende selskabsretlige dokumenter til SKAT er ophævet med virkning for fusioner, spaltninger og tilførsel af aktiver med fusionsdato, spaltningsdato eller tilførselsdato den 1. juli 2008 og senere. Der skal dog stadig gives meddelelse om ændring af sambeskatning.
Selskabet skal - som hidtil - sende de selskabsretlige dokumenter til Erhvervsstyrelsen. SKAT vil selv rekvirere dokumenterne herfra, hvis SKAT efter gennemførelsen af en skattefri omstrukturering ønsker at foretage en kontrol af, om den pågældende fusion, spaltning eller tilførsel af aktiver opfylder betingelserne i fusionsskatteloven. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for, hvilke oplysninger der skal meddeles til SKAT. Se nedenfor. Se FUL § 6, stk. 1-5.
FUL § 6 blev oprindelig indført for at sikre, at SKAT får tilstrækkelig information om de omstruktureringer der, med og uden tilladelse, gennemføres efter fusionsskatteloven. Skatteministeren har ved bekendtgørelse nr. 1003 af 6. september 2014 fastsat regler om dokumentindsendelse efter FUL § 6, stk. 2, se nedenfor.
FUL § 6, stk. 1-5 handler om følgende:
Der gælder særlige regler i relation til de dokumenter, som kooperative virksomheder mv. skal indsende. Se FUL § 13 og afsnit C.D.5.3.1.2.
Der blev med bekendtgørelse nr. 1003 af 6. september 2014 indført regler om, at et modtagende selskab m.v. i en skattefri omstrukturering omfattet af fusionsskatteloven skal indgive en række oplysninger til SKAT. Bekendtgørelsen er udstedt i medfør af FUL § 6, stk. 2 og FUL § 13, stk. 2.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. oktober 2014 og har virkning for skattefri omstruktureringer vedtaget den 1. oktober 2014 og senere.
Det modtagende selskab m.v. i en skattefri omstrukturering omfattet af fusionsskatteloven skal oplyse følgende til SKAT:
Oplysningerne skal angives digitalt ved brug af de digitale kanaler, som SKAT anviser (TastSelv Selskabsskat). SKAT kan efter anmodning dispensere fra digitalpligten for modtagende selskaber m.v., som ikke er hjemmehørende her i landet, hvis særlige omstændigheder taler derfor.
Oplysningerne skal indsendes til SKAT senest 1 måned efter den dag, hvor fusionen er vedtaget i alle de fusionerende selskaber m.v. Indsendelse af de nævnte oplysninger er en betingelse for, at lovens regler kan finde anvendelse. Se FUL § 6, stk. 3 og FUL § 13, stk. 3.
Det er muligt at opnå dispensation for fristen på 1 måned for indsendelse af oplysninger i henhold til bekendtgørelse nr. 1003 af 6. september 2014, hvis et selskab af forskellige årsager ikke kan indberette de krævede oplysninger om en skattefri omstrukturering senest 1 måned efter vedtagelsen af omstruktureringen. Se FUL § 6, stk. 5 og FUL § 13, stk. 4.
Det vil bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, hvorvidt der kan opnås dispensation. Eksempler på nogle momenter, der, alt efter den konkrete situation, vil kunne begrunde en dispensation, angives nedenfor.
Omstrukturering hvor der indgår et nyt selskab
Hvis der indgår et nyt selskab i omstruktureringen, og det nye selskab skal registreres i Erhvervsstyrelsen, før indberetning kan ske, er der mulighed for at opnå dispensation. Dispensation kan opnås, hvis det pga lang ekspeditionstid i Erhvervsstyrelsen ikke er muligt at indberette omstruktureringen i TastSelv Selskabsskat senest 1 måned efter omstruktureringen.
Tilvænning til TastSelv Selskabsskat
SKAT vil i en indfasningsperiode praktisere en lempelig dispensationsadgang, hvor manglende indberetning skyldes selskabets eller rådgivers manglende opmærksomhed på det nye system. SKAT vil således i en indfasningsperiode acceptere, at dokumenter indsendes i papirform, hvis selskabet ikke har været opmærksom på, at indgivelse af oplysninger skal ske digitalt.
SKAT vil også dispensere fra fristen, hvis selskabet og dets rådgiver begge har troet, at den anden stod for indberetningen.
SKAT vil også dispensere fra fristen på 1 måned, hvis et selskab indberetter en fusion for sent, fordi selskabet har ventet med at indberette fusionen til fusionen er godkendt og registreret i Erhvervsstyrelsen, selvom fusionen kan indberettes i Tast Selv Selskabsskat allerede på vedtagelsestidspunktet.
Hvis der i forbindelse med en skattefri omstrukturering sker etablering eller ophør af koncernforbindelse, skal administrationsselskabet give besked herom til SKAT.
Administrationsselskabet skal også give meddelelse om:
Meddelelsen skal indgives senest 1 måned efter selskabets m.v. indtræden henholdsvis udtræden. Meddelelsen skal indgives digitalt ved brug af de digitale kanaler, som SKAT anviser (TastSelv Selskabsskat).
Se § 2, stk. 1. og 2 og § 5 i bekendtgørelse nr. 325 af 24. marts 2015 om sambeskatning af selskaber m.v.
Nedenfor er der en oversigt over dokumenter, der ifølge selskabsloven skal udarbejdes i forbindelse med en fusion. Oversigten er kun vejledende. Kontakt Erhvervsstyrelsen for at få mere information. Se også en artikel/vejledning på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, www.eogs.dk.
I det indskydende selskab træffer generalforsamlingen den endelige beslutning om fusion. Beslutning om fusion træffes i det modtagende kapitalselskab af det centrale ledelsesorgan, medmindre der af generalforsamlingen skal foretages vedtægtsændringer, bortset fra optagelse af et ophørende kapitalselskabs navn eller binavn som binavn for det fortsættende kapitalselskab. Da en skattefri fusion kræver (delvist) vederlag i aktier, vil der ofte være tale om en vedtægtsændring, da vederlaget ofte erlægges i nyudstedte aktier. I så fald skal beslutningen træffes af generalforsamlingen i det modtagende selskab. Generalforsamlingen kan tidligst afholdes fire uger efter bekendtgørelsen af fusionsplanen og vurderingsmændenes kreditorerklæring.
Vedtages fusionen, skal vedtagelsen anmeldes til Erhvervsstyrelsen inden to uger efter, at fusionen er besluttet i alle de fusionerende selskaber. Se selskabslovens § 251. Den endelige vedtagelse af fusionen skal være modtaget i Erhvervsstyrelsen senest ved udløbet af indsendelsesfristen for den enkelte selskabsårsrapport for den periode, hvori fusionen indgår, dog senest et år efter styrelsens bekendtgørelse af modtagelse af planen.
Har de fusionerede selskaber kalenderårsregnskab, og ønskes fusionen gennemført med virkning fra den 1. januar 2010, skal fusionsplanen altså underskrives senest den 31. december 2010, og fusionen skal være vedtaget, således at en anmeldelse heraf er modtaget af Erhvervsstyrelsen senest den 31. maj 2011. (Medmindre en tidligere anmeldelse er påkrævet som følge af, at anmeldelse skal ske senest et år efter styrelsens bekendtgørelse af modtagelse af fusionsplanen, jf. ovenfor). Fusionen kan altså gennemføres med en tilbagevirkende kraft på op til 17 måneder, både selskabsretligt og skatteretligt. Den skatteretlige tilbagevirkende kraft kan dog være begrænset som følge af sambeskatningsreglerne. Se FUL § 5, stk. 3.
Hvis en fusion ikke vedtages af generalforsamlingen eller bestyrelsen i det modtagende selskab i overensstemmelse med den bekendtgjorte fusionsplan, anses forslaget om fusion for bortfaldet uden skattemæssige konsekvenser.