Dokumentets metadata

Dokumentets dato:02-10-2015
Offentliggjort:02-10-2015
SKM-nr:SKM2015.635.SKAT
Journalnr.:15-0073207
Referencer.:-afgiftsloven
Svovlafgiftsloven
Dokumenttype:SKAT-meddelelse


Dokumentation af den maksimalt indfyrede effekt for biobrændsler indfyret på gasmotorer og kedler

Notatet angiver retningslinjer for, hvorledes den "maksimalt indfyrede effekt" kan dokumenteres ved SKATs kontrol af afgiftsopgørelser i forbindelse med udledninger af NOx metan og svovl for biobrændsler, der indfyres på kedler og gasmotorer.


1. Generelt

Spørgsmålet om dokumentation af den indfyrede effekt opstår ofte i forbindelse med fyringsanlæg, som har til formål at producere varmeenergi eller varmeenergi i kombination med el produktion.

Med fyringsanlæg vil det hovedsageligt være anlæg som:

Notatet angiver retningslinjer for, hvorledes den "maksimalt indfyrede effekt" kan dokumenteres ved SKATs kontrol af afgiftsopgørelser i forbindelse med udledninger af NOx metan og svovl for biobrændsler, der indfyres på kedler og gasmotorer.

2. Problemstilling

Det kan for visse fyringsanlæg være svært at få oplyst og dermed dokumentere den maksimalt indfyrede effekt. Hvis den maksimalt indfyrede effekt oplyses, hvordan kan SKAT så kontrollere, at det oplyste er anlæggets indfyrede effekt og ikke anlæggets udgangseffekt/ leveret effekt?

3. Generelle definitioner

Den maksimalt indfyrede effekt skal forstås, som den maksimale mængde brændsel et anlæg kan afbrænde pr. tidsenhed. Brændselsmængden opgøres efter brændslets nedre brændværdi.

4. Fyringsanlæg

I det følgende vil fyringsanlæggene nævnt under "Generelt" blive behandlet hver for sig for at få klarhed over, hvordan den maksimalt indfyrede effekt for de enkelte fyringsanlæg kan dokumenteres over for SKAT.

4.1 Gas / olie kedler

For gas/olie kedler er det overordnet brænderens indfyringssystem, der sætter begrænsningen for hvor stor en effekt, der kan indfyres i et kedelanlæg med brændere. Indfyret energi i olie / gaskedler kan oplyses på baggrund af følgende oplysninger:

1)

Hvis brænderens maksimalt oplyste effekt (aflæst på mærkepladen) er for naturgas med en brændværdi på 39,6MJ/Nm3, og der i stedet for naturgas anvendes biogas med en standard brændværdi på 23,3MJ/Nm3, er det naturligt at tro, at den indfyrede effekt kan nedskrives med forholdet mellem biogas- og naturgasbrændværdi. Det vil ofte være sådan, at indfyringssystemet kan tilføres en større mængde biogas end naturgas til brænderen og derved kompensere for mindre brændværdi i biogassen. Udgangspunktet må således være, at det er brændernes maksimale effekt, der er påstemplet brænderen, som er udgangspunkt for, om anlægget har en indfyret effekt på over 1000KW.

Derimod kan en brænder være reduceret, således at brænderen ikke kan yde det, som er påstemplet brænderen. Hvis dette er tilfældet, er det virksomhedens ansvar at dokumentere, at en sådan reduktion er udført af en ekstern virksomhed, der foretager sådanne reduktioner og dokumenterer det over for myndighederne.

2)

Da det er brænderen, der er den begrænsende komponent for kedelanlægs indfyrede effekt, kan det at anvende kedlens mærkeplade effekt og dividere med virkningsgraden betyde, at den indfyrede effekt overskrider brænderens indfyrede effekt, hvis brænderen er udskiftet til en brænder med mindre effekt, eller er reduceret.

4.2 Gasmotorer

Den indfyrede effekt i en gasmotor bestemmes af den tilførte gas mængde og brændværdien i gassen. Det er således den specifikke indfyrede gas i motoren, der sætter begrænsningen for den indfyrede motoreffekt. Det betyder, at den maksimalt indfyrede effekt for en gasmotor kan dokumenteres enten:

4.3 Halm/flis kedler

Halm og flis kedler er ikke ligesom olie/gas kedler udstyret med en brænder, hvor den maksimalt indfyrede effekt kan aflæses.

Den maksimalt indfyrede effekt må derfor dokumenteres ud fra andre kriterier som: